predsjednik oštro

Milanović: Ovo je mrcvarenje. Sanaderovo doba je doba nevinosti

23.02.2024 u 12:32

Bionic
Reading

Zoran Milanović, predsjednik RH, sudjelovao je na obilježavanju 30. obljetnice ustroja 1. hrvatskog gardijskog zbora, Dana Počasno-zaštitne bojne i Dana Vojne kapelanije 'Sveti Valentin', a nakon toga komentirao je dnevnopolitičke događaje

'Bilo mi je zadovoljstvo četiri godine surađivati i biti vrhovni zapovjednik Robertu Hranju, koji je pojam onoga što nazivam elitom. Teško je nadomjestiti takve', rekao je Milanović na početku. O izjavama Andreja Plenkovića o EPPO-u istaknuo je: 'Jedino je nama stalo do ove zemlje; neke poslove mora raditi elita koja će biti populistička, ali ne lopovska. Stalno upozoravam da su deluzije o Bruxellesu dvosjekli mač, ne smije nas zaluditi. I sad se baš AP odlučio na to okomiti kad je njega dotaknulo. Imam dileme ne samo oko europskog tužitelja, nego oko niza uzurpiranih europskih funkcija, ali ja to stalno govorim, a Plenković im trči u zagrljaj', kazao je Milanović. Dodao je da mu je glavna europska tužiteljica Laura Kövesi vrlo suzdržano poručila da se ne petlja.

'I sad kad tebi ne paše, kad misliš da si konačno porobio pravosuđe, sad se ona javila, ne čudi me da je zapanjen. Predstavlja se kao pravnika i političara i velikog hrvatskog muža. Tko te šiša, frajeru! Jesi to osnovao? Jesi. Igraj po pravilima. Ali HDZ-ovcu je teže igrati po pravilima nego srce dati', istaknuo je Milanović. Naveo je da je hrvatski interes doznati je li novac uzet.

  • +33
Milanović na Danu Počasno-zaštitne bojne Izvor: Pixsell / Autor: Matija Habljak/PIXSELL

'Ali kradu, brate, kradu. Turudić je doveden da sve to zataška i to izluđuje Plenkovića. Skovao je lukav plan kao Baldrick, ali oni imaju svoj posao. Htio je porobiti DORH i evo što je dobio. Ovaj tip kojeg je progurao, neće moći taj normalno raditi posao ni minute. Što god da napravi, sve će se preispitivati', kazao je. Na dodatni upit je li to mogao DORH utvrditi, kazao je da ovaj na koji je doveden Turudić - ne.

Izvor: Cropix / Autor: Ronald Goršić

'U mojoj vladi se nije kralo. Probali su nešto insinuirati. Ova vlada je najprljavija u hrvatskoj povijesti. Ne znam toliko dobro što je bilo devedesetih, ali s obzirom da su se neke spoznaje promijenile u 30 godina, ono što vidimo je zastrašujuće. Hrvatska fatalno nazaduje, ovo poprima dimenzije nacionalne katastrofe, dionizijske svečanosti na kojoj na kraju svi riknu', rekao je Milanović. Istaknuo je da bi najbolje bilo da izbori budu odmah i da je Sanaderovo doba za ovo danas bilo - doba nevinosti.

'Naši ljudi imaju pravo znati. Početkom kalendarske godine otklonio sam sve sumnje kad će biti izbori – u jesen, listopad ili studeni. U siječnju sam svima dao kisika. Nisam bio toliko ciničan da ljudima zadnji tren povećam plaće… Malo Stepinca, malo plaća, malo Bleiburga, još to čekam da se pojavi… Nacionalizam i šovinizam su standardno utočište svih hulja. Kad nestane pravih argumenata, prikazuju se onime što nisu, a nisu patrioti. Ovo je mrcvarenje. Sanaderovo doba je doba nevinosti', zaključio je.