MLADI INOVATORI

Milanović na Pantovčaku primio nagrađeni tim Sveučilišta u Zagrebu Formula AI

09.02.2022 u 13:02

Bionic
Reading

Predsjednik Republike Zoran Milanović primio je u srijedu u Uredu predsjednika Republike tim Sveučilišta u Zagrebu Formula AI koji je osvojio treće mjesto na prestižnom natjecanju EIT Health zajednice znanja i inovacija – Innovation Days Winners' Event 2021.

Studentice Paola Danjek i Barbara Bilić osvojile su prvo mjesto na natjecanju u Zagrebu te treće mjesto na EIT Health Innovation Days 2021 Winners’ Event-u, uz stručno vodstvo mentora doc. dr. sc. Mire Hegedića i Filipa Stipančića iz Lean Startup Hrvatska.

Prilikom susreta predsjedniku Milanoviću predstavili su svoju ideju digitalnog komunikatora za osobe s afazijom – TONGUEO, koja je osvojila visoko mjesto u konkurenciji 32 tima iz 20 europskih zemalja, izvijestio je Ured predsjednika RH.

TONGUEO je digitalni komunikator čija je primarna zadaća olakšati svakodnevnu funkcionalnu komunikaciju osobama s afazijom, stečenim jezičnim poremećajem koji se javlja kao posljedica moždanog udara, pojasnili su svoju inovaciju predstavnici tima.

Trenutačno je TONGUEO jedan od timova uključenih u šestomjesečni program SPOCK-a - startup inkubatora Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, gdje uz podršku i stručno vodstvo rade na razvoju ideje i prvom prototipu. Govoreći o osobama s posljedicama moždanog udara, TONGUEO je važan primjer kako Hrvatska u tom području nudi inovacije i nova rješenja, rečeno je na sastanku.

Osim studentica i njihovih mentora na sastanku je bila i koordinatorica EIT Health Hub – Sveučilište u Zagrebu dr. sc. Vlatka Petrović, a uz predsjednika Milanovića bio je povjerenik Predsjednika za sport Željko Jovanović.