dan hrvatske vojske

Prijam na Pantovčaku: Milanović dijelio odlikovanja i promaknuća, Plenković izostao

28.05.2024 u 20:03

Bionic
Reading

U Uredu predsjednika Republike u povodu Dana Hrvatske vojske održan je svečani prijam. Predsjednik Zoran Milanović uručio je odlikovanja i promaknuća pripadnicima Oružanih snaga.

Ovo je tradicionalni prijam u Uredu predsjednika koji je, barem u formalnom obliku, trajao približno pola sata, javio je HRT. Bili su ovdje, kao i svake godine, brojni pripadnici oružanih snaga, hrvatski branitelji, veterani, također i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Tihomir Kundid, ravnatelj SOA-e Daniel Markić, ali i brojni drugi uzvanici iz svijeta politike.

  • +22
Prijam u Uredu predsjednika povodom Dana Hrvatske vojske Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek

Iako su i ove godine dobili poziv, premijer Andrej Plenković i predsjednik Sabora Gordan Jandroković na Pantovčak nisu došli. Ministri obrane i hrvatskih branitelja poslali su u Ured predsjednika svoje izaslanike. Predsjednik Milanović, kao i svake godine, povodom ovog Dana uručio je odlikovanja i promaknuća za pripadnike hrvatske vojske, a u svom govoru govorio je o aktualnom trenutku i stanju hrvatske vojske. Pritom je naglasio posebice mogućnost uvođenja vojnog roka. Kaže, u ovome trenutku u sustavu hrvatske vojske nedostaju tisuće vojnika. Također je u poseban kontekst stavio važnost sigurnosti Hrvatske, ali i njezine teritorijalne cjelovitosti.

Potreba nacionalnog dogovora o vojnom roku Hrvatske vojske

'Rješenja nisu ni jednostavna, niti na dohvat ruke i zahtijevaju nacionalni dogovor. Netko to može zvati zajedništvom, ja zovem dogovorom. Sukreacijom, podjelom odgovornosti i stavom da se zauzme stav o važnim pitanjima. O služenju vojnog roka, o novačenju, o činjenici da je prosječna dob pričuvnika Hrvatske vojske preko 45 godina, da je zadnja generacija služila vojsku 2008. godine. Ne treba biti veliki biolog za znati, godine čine svoje. Bez ljudi nema vojske, naroda nema i bez novaca', rekao je Milanović.

U prigodi Dana Hrvatske vojske, Dana Hrvatske kopnene vojske i 33. obljetnice ustrojavanja Hrvatske vojske, Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske Zoran Milanović donio je na temelju svojih ustavnih i zakonskih ovlasti Odluke o odlikovanjima, promicanjima i pohvalama te je dodijelio ukupno 10 odlikovanja. Redom hrvatskog trolista, za osobite zasluge za Republiku Hrvatsku stečene u ratu i u iznimnim okolnostima u miru, odlikovani su kapetan bojnog broda Šime Matas, kapetan fregate Krunoslav Kralj te umirovljeni pukovnik Davorin Horvat.

Redom hrvatskog pletera, za osobiti doprinos razvitku i ugledu Republike Hrvatske i dobrobiti njezinih građana, odlikovani su pukovnik Branislav Marić i umirovljeni časnički namjesnik Mario Colić. Spomenicom domovinske zahvalnosti, za časnu i uzornu službu, odlikovani su pukovnik Danijel Knaus, pukovnica Melita Komušar, Besim Smajilović i nadnarednik Krešimir Kaštelan. Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske ukupno je promaknuo 105 djelatnih časnica i časnika i dva časnika vojna specijalista. U čin brigadira promaknuto je deset pukovnika (od njih tri pukovnice u čin brigadirke) te u čin kapetana bojnog broda dva kapetana fregate.

Na svečanosti u Uredu predsjednika promaknuća su primili Marina Svrze, Eniz Jakšić, Abdulah Selimović, Robert Ribarić, Ivan Zečević Tadić, Žarko Divić, Ivan Kotromanović, Davorka Perić, Mate Jukić i Asja Madunić. U ime odlikovanih i promaknutih obratio se pukovnik Robert Ribarić koji je u svom govoru zahvalio svima koji su prepoznali rad, trud i doprinos u usavršavanju i razvoju postrojbi, ali i Oružanih snaga u cjelini. Također, istaknuo je kako je ovaj događaj poseban poticaj svakom pripadniku Oružanih snaga za daljnji razvoj, usavršavanje, stjecanje novih znanja i vještina.