POKRETANJE PROCEDURE

Milanović kreće u opoziv Karamarka i baca rukavicu Mostu

17.05.2016 u 14:20

Bionic
Reading

Predsjednik SDP-a Zoran Milanović najavio je preko Facebooka da će njegova stranka u srijedu u Hrvatskom saboru zatražiti da se pokrene postupak izglasavanja nepovjerenja Tomislavu Karamarku, prvom potpredsjedniku Vlade i predsjedniku HDZ-a

'Ovdje se radi o političkoj odgovornosti prvog potpredsjednika Vlade koji očigledno svojim postupcima stavlja interes MOL-a ispred interesa države. Karamarko, HDZ i MOL imaju iste interese kada je u pitanju INA. Koalicijski partneri HDZ-a će se morati izjasniti glasovanjem u Saboru jesu li im važni interesi Republike Hrvatske ili interesi Karamarka i MOL-a', poručio je Milanović na svojoj Facebook stranici.

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa odlučit će u srijedu hoće li pokrenuti postupak protiv Karamarka zbog mogućeg sukoba interesa, nakon što su objavljeni podaci o poslovnom odnosu između Karamarkove supruge i njegova prijatelja Josipa Petrovića, inače savjetnika mađarske naftne kompanije MOL.

Udruga GONG pozvala je Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa, uoči odluke o pokretanju postupka protiv Tomislava Karamarka, da zbog "kolopleta interesnih povezanosti obitelji Karamarko" razmotri je li moguće da predsjednik HDZ-a nastavi obavljanje funkcije prvog potpredsjednika Vlade koji je ujedno predsjednik Vladine Koordinacije za unutarnju politiku i upravljanje državnom imovinom, kao i potencijalnu funkciju saborskog zastupnika.


Procedura izglasavanja nepovjerenja 

Pitanje povjerenja Vladi u cjelini ili njezinom pojedinom članu može se pokrenuti na prijedlog najmanje jedne petine ukupnog broja zastupnika u Saboru, te se uvrštava odmah u dnevni red, bez odlučivanja. Ne može se raspravljati i glasovati o povjerenju prije proteka sedam dana od dostave prijedloga Saboru. Prema saborskim pravilima, o povjerenju će se raspravljati i glasovati najkasnije u roku od 30 dana od dostave prijedloga.

Odluka o nepovjerenju je donesena ako je za nju glasovala većina od ukupnog broja zastupnika u Saboru. Ako Sabor odbije prijedlog za izglasavanje nepovjerenja Vladi, odnosno pojedinom njezinom članu, zastupnici koji su ga postavili ne mogu ponovno podnijeti isti prijedlog prije isteka roka od šest mjeseci. Izglasa li se nepovjerenje predsjedniku Vlade ili Vladi u cjelini, predsjednik Vlade i Vlada podnose ostavku. Ako se izglasa nepovjerenje pojedinom članu Vlade, predsjednik Vlade može umjesto njega predložiti drugoga člana Saboru da mu izglasa povjerenje ili predsjednik Vlade i Vlada mogu podnijeti ostavku.