HRELJA O SMJENI LINIĆA

'Milanović je izabrao loš tajming za tjerati mak na konac'

06.05.2014 u 17:15

RTL Autor: RTL
Bionic
Reading

Povodom smjene ministra financija Slavka Linića SDP-ovi Kukuriku partneri u širokom luku izbjegavaju komentirati trenutačno najveći potres u Milanovićevoj vladi. Iznimka je šef HSU-a Silvano Hrelja koji je bez ustezanja ustvrdio da je premijer odabrao loš tajming za tjerati mak na konac

'Loš je tajming za ovakve poteze, jer ako su postojale neke sumnje, trebalo je to riješiti prije mjesec dana, a ne sad pred izbore tjerati mak na konac', kazao je za tportal.hr Silvano Hrelja, predsjednik HSU-a i saborski zastupnik.

Na pitanje kako će Milanovićev radikalan potez utjecati na stabilnost Kukuriku koalicije i rezultat predstojećih europskih zbora, Hrelja je dao neodređen odgovor. Rekao je da to ne može procijeniti te da mnogo toga ovisi o percepciji građana, odnosno hoće li ovaj potez protumačiti kao pozitivan ili negativan.

Unutarstarnačko pitanje

'Pravo je i odgovornost Premijera predlagati Saboru imenovanje, kao irazriješiti članove Vlade', izjavio je Boris Miletić, na upit dakomentira današnji premijerov potez smjene ministra financija SlavkaLinića.
'Ovdje se radi o unutarstranačkim odnosima unutar SDP-a. Mise kao koalicija moramo usredotočiti na rješavanje problema građana kojito od nas očekuju, a tu prije svega mislim na pitanja gospodarstva iotvaranje novih radnih mjesta', izjavio je predsjednik IDS-a BorisMiletić, dajući do znanja da IDS ostaje lojalan koalicijski partner. (K.M.)

Kako na premijerovo izbacivanje Linića iz Kukuriku vlade gledaju partneri iz HNS-a te IDS-a još uvijek ne otkrivaju.

Novinari su u Splitu do odgovora na ovo pitanje pokušali doći od HNS-ove ministrice prostornog uređenja Anke Mrak-Taritaš, koja smatra da nema razloga komentirati smjenu kolege Linića. Slično je reagirao i IDS-ov ministar turizma Darko Lorencin, koji je u širokom luku zaobilazio novinare.

Nakon što ga je smijenio, premijer Milanović je ustvrdio da smjena ministra financija Slavka Linića neće uzdrmati Vladu, već da je Vlada time samo ojačana.

Obrazložio je da je Linićeva smjena pokazala 'jasan stav i gard, bez obzira što može biti šteta'. 'Izbori su važni, ali reputacija, nekakav čist obraz, kako je to Ivica Račan znao reći, ili čiste ruke su važne. Naprosto, ne želimo da se ovakve stvari vežu na nas', poručio je premijer, uvjeren da će to prepoznati i birači.

Milanović je poručio da se ne boji otpora u SDP-u nakon Linićeve smjene. Naglasio je da je o Liniću razgovarao sa svim kolegama u užem kabinetu Vlade i s većim brojem ministara, kao i s ljudima iz vrha SDP-a, ali da je odluku o smjeni morao donijeti osobno.

Odbio je i nagađanja da će riječki SDP-ovci stati u zaštitu Liniću, iako se prema porukama koje je svom šefu odaslao predsjednik riječkog SDP-a Vojko Obersnel to ne da zaključiti.

Način na koji se premijer odlučio riješiti ministra financija za mene je doista neočekivan postupak, nimalo kolegijalan i nimalo ljudski, poručio je gradonačelnik Rijeke i šef riječkog SDP-a Vojko Obersnel u svom priopćenju.

Obersnel je podučio Milanovića da se odluke kao što je smjena ministra financija raspravljaju na tijelima stranke. 'Definitivno se poruke o smjenama ne šalju putem medija. Duboko sam razočaran kao član stranke, ali i na posve ljudskoj razini, kao kolega i prijatelj obojice aktera ove priče', rekao je Obersnel.

Nakon Milanovićevog radikalnog poteza Obersnel kaže kako 'nije siguran da će odnosi unutar naše stranke ostati jednaki, nepomućeni i stabilni'. Tvrdi da je izgubio povjerenje u vrijednost i važnost komunikacije unutar stranačkih tijela te predsjednikovo poštovanje koje zaslužuje baza stranke.

Na izvanrednoj konferenciji za novinare u Ministarstvu financija smijenjeni Linić je pak izjavio da prihvaća odluku premijera Zorana Milanovića o svojoj smjeni, da je predstečajna nagodba Spačve rađena prema zakonu te da će o odnosima s premijerom govoriti nakon izbora za EU parlament.