NE IDEALNO, VEĆ ODRŽIVO

Milanović: ili monetizacija ili bankrot autocesta

13.07.2013 u 19:07

Bionic
Reading

Predsjednik Vlade i SDP-a Zoran Milanović rekao je danas kako model monetizacije autocesta nije idealan, ali nema alternative jer, kada bi se pravili da tog problema nema, išlo bi se prema bankrotu cijelog sustava autocesta

Grčić: Plaćamo kamate, a glavnica stoji

O monetizaciji autocesta govorio je i potpredsjednik Vlade Branko Grčić. 'To što se sada govori da su autoceste izgrađene iz poreznih prihoda nije u potpunosti istina, jer su autoceste izgrađene iz kredita koje mi, kao i prethodne Vlade, još uvijek nismo u stanju vraćati. Plaćamo kamate za koje imamo ogromne izdatke a glavnica stoji', rekao je Grčić. Isključiva je namjera monetizacije kroz prevođenje modela kredita u model koncesije doći do određenog iznosa, otplatiti dio duga i ostvariti dodatni prihod za nastavak ulaganja u druge krajeve Hrvatske, naglasio je Grčić.

To je model koji bi trebao biti dobar i jednima i drugima, nije idealan, ali je održiv, autoceste ostaju u Hrvatskoj, a cestarina se precizno regulira ugovornim odnosima između koncesionara i Hrvatske, istaknuo je Milanović uoči sjednice Glavnog odbora SDP-a.

Možemo se praviti da problema nema ili probati sklopiti precizan ugovor s onima koji mogu doći do jeftinijeg novca nego Hrvatska. Bit priče je da se hrvatska država zadužuje po određenoj kamatnoj stopi, koja je u ovom trenutku niža nego kada smo došli na vlast, no ima onih koji donose novu, još jeftiniju stopu, rekao je.

Dobrim primjerom takve koncesije smatra Francusku, Italiju, Španjolsku, Portugal ili pak Istru, gdje djeluje međunarodni koncesionar protiv kojega je u početku bilo prigovora, no stvar funkcionira jer je dobro ugovorno riješena i danas nitko nije protiv toga, istaknuo je Milanović.

Ustvrdio je da se ne može izbjeći vraćanje dugova i skupih kredita, naročito iz vremena HDZ-a, ali treba se složiti oko toga da promet autocestama u idućim godinama ni približno ne jamči povrat tih rata. 'Netko je za to odgovoran, farbao je tunele i obećavao besplatan prolaz kroz njih, no sve dođe na naplatu', dodao je Milanović podsjetivši da je model s koncesijama bio i u HDZ-ovom planu gospodarskog oporavka.

Situaciju s autocestama Milanović je usporedio sa stambenim kreditima. Kao što mnogi imaju kredite i žive u stanovima i kućama koje su financirale banke, sve dok uredno servisiraju kredite nitko ih iz njih ne može maknuti, a slično vrijedi i za druge nekretnine, rekao je.

Ako tzv. stručna javnost i opozicija nastave biti protiv monetizacije i prijetiti još jednim referendumom, možemo se povući ali onda će oni vraćati kredite, dodao je. Svakome tko manipulira pokažite kako izgleda preko Učke, nije savršeno, ali je stabilno, predvidljivo i regulirano, poručio je stranačkim kolegama dodavši da su alternativa samo velike financijske nevolje.

Komentirajući rezultate lokalnih izbora Milanović je rekao da su dobri s obzirom na okolnosti i ekonomsku situaciju u zemlji, no da su mogli biti i bolji. Mi smo racionalni i trezveni, za razliku od naših suparnika, nastojimo stvari uvijek analizirati i prikazati u realnom svjetlu. Ne možeš uvijek biti pobjednik, ali u ovoj utakmici ostvarili smo dosta pobjeda, ocijenio je.

Vrh SDP-a okupio se danas u središnjici te stranke na sjednici Glavnog odbora, koji bi trebao raspravljati o lokalnim izborima i pripremama za unutarstranačke izbore.