ODGOVOR JEFTINOM TABLOIDU

Milanović: Hrvatska nikome neće biti teret!

23.05.2013 u 18:57

Bionic
Reading

Njemačka je socijaldemokracija mijenjala Njemačku u najizazovnijim i prijelomnim trenucima njezine novije povijesti, kazao je premijer Zoran Milanović u četvrtak u Leipzigu, na svečanosti povodom 150. godišnjice postojanja njemačkog SPD-a, i dodao da on sa svojom vladom to isto pokušava raditi u Hrvatskoj

'Upravo je socijaldemokracija u najizazovnijim i prijelomnim trenucima novije njemačke povijesti mijenjala zemlju, a zadnji je bio kancelar Gerhard Schroeder. Današnja njemačka stabilnost, u uvjetima kada su mnogi drugi u problemima, Francuska, Velika Britanija, Italija, Španjolska pa i Hrvatska, plod je rada socijaldemokrata', kazao je Milanović novinarima u Leipzigu.

Podsjetivši da su katkada njemački socijaldemokrati morali donositi nepopularne mjere, zakone i prilagođavati zemlju novim uvjetima, poručio je da to isto pokušava raditi i njegova vlada. 'To je ono što mi, što ja, pokušavamo raditi u Hrvatskoj. To je teži put', kazao je šef hrvatske vlade.

Također je ponovio riječi čelnika SPD-a Sigmara Gabriela, da se ta stranka u cijeloj svojoj 150 godina dugoj tradiciji 'ne mora apsolutno ničega stidjeti'. 'Nisu bili ni za komuniste ni za naciste, uvijek za istinu. I za to su plaćali cijenu', dodao je Milanović. U prilog tome, kazao je, nikada nisu morali mijenjati ime.

Milanović se u Leipzigu osvrnuo i na današnje pisanje Bilda da će Hrvatska po ulasku u EU biti 'sljedeće groblje naših milijardi'. Hrvatski je premijer kazao da takve stvari pišu tabloidi i jeftine novine, poručivši da Hrvatska nikome neće biti teret. Kao primjer je naveo saveznu pokrajinu Sasku, čiji je najveći grad upravo Leipzig i koja je imala ogromne gospodarske probleme prenesene iz bivše Istočne Njemačke, ali je 'reformama i upornim radom te korištenjem europskih fondova promijenila taj trend'.

Čelništvo njemačkih socijaldemokrata (SPD), predsjednik države Joachim Gauck, kancelarka Angela Merkel iz protivničkih konzervativnih redova, francuski predsjednik Francois Hollande te mnogi drugi strani državnici i vođe lijevih stranaka, među kojima i predsjednik hrvatskog SDP-a Zoran Milanović, okupili su se u četvrtak u Leipzigu na obilježavanju 150. godišnjice SPD-a, najstarije demokratske stranke u Njemačkoj.