JOŠ JEDAN OSVRT O GAY PARADI

Miklenić tumači kako Vlada od buhe radi slona

06.06.2012 u 12:49

Bionic
Reading

Katolički tjednik Glas Koncila u novom broju piše da je nevjerojatno kako se u hrvatskoj javnosti olako od buha stvaraju slonovi i upravo je nevjerojatno da baš u tom 'stvaranju' sudjeluju političari koji su dobili vlast da bi prilike popravljali, a ne da bi umnažali afere i 'afere'

Zašto šuti nadbiskup Marin Barišić?

'Msgr. Mate Uznić jedini je iz Crkve poslao jasnu poruku mira i tolerancije. Ne moraju se svi katolici slagati sa zahtjevima gay populacije, ali zato ih ne smiju kamenovati. Kršćanstvo se izdiglo iznad drugih religija miroljubivošću, za razliku od farizeja, a kojih imamo i danas u crkvenim redovima. Oni su moralni autoriteti homofobima s Rive i trebali bi pozivati na mir, a ne svojim porukama pridonositi nasilju. Ali brine me što poruku mira nije poslao naš domaći nadbiskup Marin Barišić, nego 'uskače' Uzinić iz Dubrovnika', kazao je za Slobodnu Dalmaciju Mislav Kukoč, profesor etike i filozofije na splitskom Filozofskom fakultetu, koji je na prošlogodišnjem gay prideu dobio nepoznati predmet u glavu, a potom ostao upamćen po izjavi: 'Ne boli me glava, nego mržnja', i ove će godine doći na paradu.

U komentaru 'Političko dramatiziranje rubnoga' glavni urednik tjednika Ivan Miklenić piše da, dok se Europom i Hrvatskom širi tjeskoba zbog nemoći, nehtijenja, sputanosti ili nesposobnosti političara za stvarno suočavanje s krucijalnim problemima u gospodarskom i financijskom sektoru te sve više ljudi pada ispod praga siromaštva, u hrvatskoj se javnosti ustrajno plasiraju nove 'afere' i svraća pozornost na posve marginalna pitanja.

'Tako je najednom, tek što su maturanti na državnoj maturi napisali test iz hrvatskoga jezika, u javnost plasirano nezadovoljstvo maturanata od kojih su neki od njih na društvenim mrežama, što je sasvim očekivano, iznijeli svoje osobne dojmove i kritike, no odmah se umiješao ministar obrazovanja i dolio ulje na vatru', piše Miklenić u komentaru te dodaje kako je uzalud struka tumačila o čemu se točno radi, da moraju postojati pitanja koja će biti zavodljiva jer su selekcijska.

Po riječima komentatora, politika je imala svoj pir, vjerojatno ciljajući na nešto drugo, konkretno na nove kadrovske promjene za ustoličenje podobnih jer to je jedino što nova vlada kontinuirano i dosljedno provodi.

Dok je bila u jeku ta iskonstruirana afera s maturalnim pitanjima, kako se napominje u komentaru, potiho je objavljeno da je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta ukinulo Vijeće za normu hrvatskoga standardnog jezika koje su tvorili ponajbolji stručnjaci za hrvatski jezik.

'Taj politički čin, u času kad je Hrvatska na pragu Europske unije u kojoj bi i hrvatski jezik trebao postati jedan od službenih jezika, zaslužuje najoštriju osudu jer je nacionalni jezik srce svakoga kulturnog i nacionalnog identiteta', navodi se u komentaru i dodaje kako je sadašnja vlast iskazala još jednom koliko su joj nevažni legalni i legitimni hrvatski nacionalni interesi među kojima je očuvanje nacionalnoga i kulturnog identiteta u samom vrhu.

Miklenić piše o tome što su političari uzeli u svoje ruke javno okupljanje, koje su u Splitu inicirale udruge Domine, Iskorak i Kontra. Time što su gradske vlasti odobrile jednu rutu povorke, a ministarstvo policije drugu, Miklenić smatra, da su političari politizirali jedno javno okupljanje.

A sve što je politizirano, tj. gurnuto u ralje politici, kako dodaje, podložno je reakcijama i brojnih drugih političkih opcija i grupa, pa je i to postalo jedna od najvažnijih tema u najširoj javnosti, dok je istodobno objavljeno da je u Hrvatskoj BDP pao za 1,3 posto, a što znači da se kriza još više produbljuje.

'Politici svakako odgovara da se javnost bavi tim splitskim javnim okupljanjem, a nedobronamjernima prema Hrvatskoj odgovara da se dogodi i incident jer se onda najšira javnost neće baviti evidentnim neuspjehom novih vlasti koje su toliko toga prije izbora olako obećavale', piše, uz ino, u komentaru Glasa Koncila.