'ALARMANTAN E-MAIL'

Mihalinec optužio Milinovića da maltretira i zastrašuje štrajkaše, evo što kažu učitelji u Lici, a i sam župan

Kolinda Grabar Kitarović

Kolinda Grabar Kitarović

Izvor: Pixsell / Autor: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Branimir Mihalinec, predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama, gostovao je jutros u HRT-ovom Studiju 4, iznova objašnjavajući kako plaće u odgoju i obrazovanju zaostaju za ostalim plaćama u javnim službama. Pred kraj emisije spomenuo je i da je sinoć dobio 'alarmantan e-mail iz Ličko-senjske županije', u kojoj župan Darko Milinović traži okončanje štrajka

'Župan Darko Milinović krenuo je zastrašivati zaposlene koji su u štrajku. Sazvao je ravnatelje, članove školskih odbora koje je županija postavila, pa i nekoliko roditelja. Potom je uslijedilo maltretiranje i zastrašivanje svih zaposlenih koji su u štrajku', izjavio je Branimir Mihalinec za HRT i dodao da 'župan nije taj koji rješava ovaj problem'.

Iz županova ureda u Gospiću poručili su da je Milinović 'trenutno na sastanku', te najavili da će povodom Mihalinčeve izjave poslati očitovanje medijima.

Na spomenutom sastanku sa županom bio je i Mirko Sanković, učitelj razredne nastave u Osnovnoj školi Plitvička Jezera i povjerenik Sindikata hrvatskih učitelja za Ličko-senjsku županiju. Sanković otkriva da je župan na sastanku u gospićkom Kulturno-informativnom centru okupio više od stotinu ljudi, mahom ravnatelja i članova školskih odbora.

'Župan je vjerojatno imao dobru volju da napravi nešto, ali kada smo vidjeli da sastanak ide u smjeru koji traži od nas da prekinemo štrajk, mi smo to kulturno odbili, navodeći sve razloge i argumente koji jasno pokazuju da je to sada nemoguće napraviti. Predaleko smo otišli. Ovo je povijesni trenutak, na koji smo čekali 30 godina, jer su nam sve dosadašnje vlade uskraćivale naša prava, pa i materijalna, a sada je došlo vrijeme da se konačno izborimo za ta prava i da očuvamo naš dignitet', kaže Sanković za tportal.

  • +8
  • +5

Premijer Andrej Plenković ispred prosvjednika

Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj/PIXSELL

Kaže da su sudionici sastanka bili iznenađeni time što se župan Milinović, s obzirom na njegov otpust iz HDZ-a, svrstao na stranu Vlade, pa su to neki shvatili kao znak da bi se rado vratio u vladajuću stranku.

'Očekivao sam da će biti na našoj strani, ali on je bio na tragu Vlade i spominjao da djeca pate, da će biti uzaludni troškovi... Nije bilo zastrašivanja, ali dobio je kontraefekt, jer ljudi su poslije govorili da smo sad još čvršći', kaže Sanković. U njegovoj je županiji na nedavnom sindikalnom referendumu čak 95 posto zaposlenih koji su u štrajku odbilo prijedlog Vlade te su podržali nastavak štrajka do ispunjenja zahtjeva.

Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Jaramaz

Milan Podnar, ravnatelj OŠ Plitvička Jezera, ističe da pritisaka na sastanku nije bilo.

'Na kraju smo mi sami ravnatelji ostali sa županom. Njegova namjera je bila da probamo, ako je moguće, razgovarati s učiteljima i riješiti situaciju jer se i samoj županiji stvaraju dodatni troškovi eventualne nadoknade nastave subotama. Zvali su ga roditelji i tražili da se, ako on kao župan može razgovarati, nađe kompromisno rješenje', kaže ravnatelj Podnar.

On, međutim, nije optimist u pogledu mogućeg ishoda po želji župana. 'U svojoj školi mogu razgovarati s ljudima, ali svi već znaju da štrajk nije dobar. Naša županija ne može odskočiti u smjeru da mi prekinemo štrajk', kaže Podnar, ravnatelj škole u kojoj od ukupno 22 učitelja samo dvoje nisu u štrajku, a nekolicina ih je na bolovanju. Djeca se uredno zbrinu kad dođu u školu, ali evo - danas se niti jedan učenik nije pojavio.

  • +1

Čelnici školskih sindikata na Markovom trgu

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Mihalinec je u emisiji HRT-a dodao da su zaposleni u sustavu odgoja i obrazovanja jedinstveni i čvrsti.

'Neki će se možda uplašiti, ali ogromna većina neće i to je nešto s čime ova vlada mora računati', poručio je sindikalist.

Najavio je da će se u ponedjeljak održati prosvjed u 12.05 na Trgu bana Josipa Jelačića.

'Dovest ćemo najmanje 10.000 ljudi. Očekujemo i da će doći svi oni koji nam daju potporu, odnosno da će Hrvatska dati potporu obrazovanju', naglasio je Mihalinec.

Milinovićevo očitovanje

Župan Darko Milinović u četvrtak je odbacio tvrdnje čelnika školskih sindikata u štrajku da se služi zastrašivanjem zaposlenika u školama, poručivši da je kao župan obvezan štititi prava roditelja koji izražavaju nezadovoljstvo dugotrajnim štrajkom.

Ured župana posalo je otvoreno pismo predsjedniku srednjoškolskog sindikata Branimiru Mihalincu, u kojem tvrdi da je Milinović kao neposredno izabran župan obavezan štititi prava svih građana, posebno roditelja koji izražavaju nezadovoljstvo načinom rješavanja statusa djelatnika u obrazovnom sustavu.

"Vrlo jasno sam na tom sastanku rekao da podržavam nastojanja u poboljšanju statusa djelatnika u obrazovnom sustavu, ali također i da je djeci onemogućeno ustavno pravo na obrazovanje, i bila je tolerantna i vrlo kvalitetna rasprava", stoji u pismu.

ANA TUŠKAN:

Ravnatelji ne smiju apelirati na prekid štrajka

Glavna tajnica Sindikata hrvatskih učitelja Ana Tuškan smatra da je to što Milinović traži miješanje u rad sindikata i 'direktno zastrašivanje',  jer ravnatelji i predstavnici školskih odbora nemaju ovlasti prekinuti štrajk budući da nisu vezani za sindikalne zahtjeve.

'Kada bi ravnatelji apelirali na prekid štrajka, to bi bilo suprotno Zakonu o radu, gdje stoji članak da poslodavac ne smije vršiti nikakav nadzor nad radom sindikata i sindikalnim aktivnostima. Obraća se krivim ljudima', poručila je Tuškan u razgovoru za Hinu.

Milinović je naveo da u prilog tome govore i riječi Mirka Stankovića, predsjednika ličko-senjskog ogranka Sindikata hrvatskih učitelja, koji je aktivno sudjelovao na sastanku, zagovarao štrajk, te mu se zahvalio na organizaciji sastanka.

Na jučerašnjem skupu stotinjak predstavnika školskih odbora u Gospiću, Milinović je rekao da je Vlada krenula u rješavanje problema u školstvu, te da smatra da se "štrajka samo iz politikantskih razloga".

Pozvao je roditelje i sindikaliste, te ravnatelje u svojstvu poslodavaca, da poduzmu sve da bi se u Ličko-senjskoj županiji uspostavila redovna nastava, jer bi svima ustavno pravo djece na obrazovanje trebalo biti na prvom mjestu.

Ustvrdio je da samo deset propuštenih radnih dana Županiju košta 575.000 kuna, te da od idućeg tjedna treba zaustaviti štrajk i organizirati nastavu jer je blizu polugodište, ali i matura.

Roditelji učenika su se izjasnili da podržavaju taj stav, odnosno da treba nastavu normalizirati, a da nastavnici svoje zahtjeve traže prosvjedujući subotama u Zagrebu, stoji u Milinovićevom priopćenju.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!