U BEOGRADU

Migranti prosvjeduju zbog nedostatka hrane i deportacija

22.07.2016 u 15:18

Bionic
Reading

Nekoliko stotina migranata i izbjeglica prosvjeduje u petak u Beogradu zbog nedostatkla hrane i straha od deportacije. Migranti u parku kraj autobusnog kolodvora odbijaju uzeti hranu koju im osiguravaju Caritas i udruga Info park, a situaciju nadzire policija.

Prema izjavama djelatnika Info parka, kao razloge za štrajk migranti navode događaje na mađarskoj granici odakle ih vraćaju, često uz grubo zlostavljanje, strah od deportacije iz Srbije i to nema dovoljno hrane za sve. 'Dok smo se pripremali da podijelimo doručak, velika skupina izbjeglica okupila se u središtu parka i započela štrajk glađu. Odbijaju uzeti hranu, iako su Caritas i Info park osigurali 1200 porcija', navode iz Info parka.

Mediji su objavili fotografije na kojima migranti drže tarnsparente poput 'Mađarska, ukloni svoje pse sa granice', 'Hvala ti Srbijo' i 'Gladni smo i prebijeni na granici' te poruke svjetskim čelnicima da spriječe ratove ako ne žele izbjeglice.

B92 prenosi da migranti planiraju pješice krenuti autocestom prema mađarskoj granici, ali žele prije toga očisiti parkove u kojima su danima boravili u Beogradu.

Navodno su dodatno uznemireni glasinama da se priprema policijska akcija "čišćenja" središta grada, tako da se oni koji su službeno zatražili azil upute u prihvatne centre za azilante, a oni koji nemaju te potvrde bili bi vraćeni u zemlje iz kojih su ušli u Srbiju.

Proteklih je dana migrantska kriza ponovo je u žiži javnosti, a vlasti u Beogradu uvele su mješovite vojno-policijske granične ophodnje kako bi spriječile krijumčarenje ljudi i ilegalne ulaske migranata i izbjeglica.

'Srbija neće biti parking za Pakistance i Afganistance koje nitko u Europni ne želi', poručio je, najavljujući tu odluku, srbijanski premijer Aleksandar Vučić.