andrej plenković

'Micotakisu sam rekao da predugi boravak navijača u pritvoru nije prihvatljiv'

30.09.2023 u 12:10

Bionic
Reading

Predsjednik Vlade Andrej Plenković je nakon obilaska manifestacije 'Jesen u Lici' u Gospiću za medije komentirao aktualne događaje

Na opasku da je ovaj obilazak znak da je počela predizborna kampanja za parlamentarne izbore koji bi se trebali održati sljedeće godine, Plenković je rekao kako to nije istina.

'Mi smo često ovdje, pogledajte na web stranici Vlade, na mojoj stranici, na twitteru, na fejsu, pa ćete vidjeti', rekao je premijer. Na pitanje o usporavanju inflacije rekao je kako je to očekivano s obzirom na mjere koje je Vlada poduzela.

'Prva procjena za rujan govori da poteze koje vučemo, vučemo u pravom smjeru. Hrvatska nastavlja sa snažnim gospodarskim rastom. Prema svemu što vidim turistička sezona je bila rekordna, i svi su na Mediteranu vratili na brojke iz 2019., a po prihodima puno bolji', rekao je Plenković, a prenosi N1. Komentirao je i pregovore sa sindikatima te naveo kako je Vlada podigla osnovicu i plaće ljudima.

  • +35
Ilustrativna galerija/Plenković i Von der Leyen u Vučevici Izvor: Pixsell / Autor: Zvonimir Barisin/PIXSELL

'U šestom mjesecu smo s povećanjem obuhvatili 218.000 ljudi, i to se zaboravilo, pa u kolovozu za dodatnih 30.000 ljudi. U našem mandatu rasla je i prosječna i medijalna plaća. Pregovarat ćemo sljedećih nekoliko tjedana i Vlada ne oteže i uvjeren sam da ćemo pronaći rješenje. Ja sam uvijek uključen i uživam u tim razgovorima', rekao je. Dodao je i da je razgovarao s grčkim premijerom Kiriakosom Micotakisom o hrvatskim huliganima koji u grčkim pritvorima čekaju završetak istrage oko nereda kod stadiona AEK-a uoči utakmice AEK-Dinamo u kojima je ubijen jedan grčki navijač.

'On mi je ponovio da je jedno izvršna vlast, a drugo sudska. Dali smo im do znanja da predug boravak ondje nije svrhovit i prihvatljiv', rekao je Plenković. Odbacio je tvrdnje Hrvatskog novinarskog društva da izmjene Kaznenog zakona predstavljaju udar na medije.

'To je totalno izvrgavanje činjenica. To nema veze s utjecajem na slobodu medija, novinara nema u tom članku. Želi se uskladiti sa standardom u 30 članica Vijeća Europe. Imaju za cilj da onaj dio postupka koji je nejavni ne može doći u ruke onoga tko želi utjecati na istragu i okrivljenike. Meni je smiješno da oni koji su protiv toga su oni koji znaju uvijek sve prije svih. Tu ima aktera koji zlorabe te informacije, imali ste takvih primjera, sjetite se Polančeca koji je prošao medijski linč i na kraju oslobođen', rekao je. Na pitanje da komentira činjenicu da su dva policajca koji su osumnjičeni za silovanje 33-godišnjakinje u Gospiću pušteni iz pritvora te može li se žrtva u takvim okolnostima osjećati sigurnom, Plenković je odgovorio navodeći gostovanje ministra graditeljstva Branka Bačića na N1 televiziji u kojem je Bačić govorio o 'dvije Hrvatske', a naknadno se ogradio da ne može komentirati sudske postupke.

'Jutros je bio Bačić na jednoj od televizija i govorio o dvije Hrvatske. Jedna je ona koja diže standard građana i druga koja stiže od jalove Hrvatske koja pokazuje da je sve krivo. Obrnuto, Amerikanci kažu 'look at the numbers', pogledajte brojke. Brojke vam sve govore, samo ih pogledajte', rekao je premijer.