premijer u splitu

Plenković odgovorio Milanoviću: Za razliku od njega ja ne pijem

27.09.2023 u 19:12

Bionic
Reading

Premijer Andrej Plenković rekao je u srijedu da Slovenija provodi kompenzacijske mjere na svom teritoriju i da nema ugroze šengenskog prostora nakon što je slovenska policija uspostavila privremene kontrolne punktove u blizini graničnih prijelaza.

"Nije to ugroza šengena. Prvo, to nije ni na koji način pozivanje na odgovarajući članak šengenskog zakonika gdje bi oni mogli u slučaju ugroze i velikog intenziteta nezakonitih migracija vratiti kontrolu na granicu. Ovo je kontrola unutarnjeg, njihovog teritorija, to radi i Hrvatska", rekao je Plenković.

Plenković je naglasio da je riječ o kompenzacijskim mjerama i da to "ni na koji način neće ometati nesmetan prijelaz granice kad je riječ o šengenskoj granici između Hrvatske i Slovenije".

Demantirao je izjavu predsjednika Zorana Milanovića da je Hrvatska bila spremna za ulazak u Schengen 2015. godine.

'Za razliku od njega, ja ne pijem, ja nisam ni išao u berbu, odgovorio je Plenković Milnoviću koji je danas bio u diplomatskoj berbi.

Ponovio je da Hrvatska nije bila sprema na ulazak u Schengen u vrijeme njegove vlade 2015. godine i da tom problemu nisu pristupili odgovorno. “Mi smo tom problemu pristupili za razliku od SDP-a koji nisu iskoristili sredstva, mi smo iskoristili tri puta više sredstava, ogromna sredstva su uložena da bismo dokazali da je Hrvatska spremna”, naglasio je premijer.

“Mi svi jako dobro znamo tko je šta radio u tom procesu”, kazao je. Oni koji su mislili ući 2016. godine, što nisu? Kako nisu uspjeli ako su imali sve uvjete?”, pitao se Plenković.

Slovenski ministar unutarnjih poslova Boštjan Poklukar demantirao je ranije u srijedu da je Slovenija ponovno uspostavila unutarnje kontrole na granici i rekao da ta mogućnost "trenutačno nije na stolu", ali je poručio da je policija pojačala nadzor na najkritičnijim područjima u kojima je povećan broj ilegalnih prelazaka.

Slovenska policija provodi pojačan nadzor na privremenim kontrolnim punktovima i po potrebi zaustavlja sumnjivo vozilo i provjerava ga, što je inače prepušteno procjeni svakog pojedinog policajca, rekao je ministar.

Nije propao dijalog Beograda i Prištine

"Dijalog nije propao, dijalog će se nastaviti. Eskalacija je loša i izražavamo žaljenje, prvo zbog smrti kosovskog policajca, nakon toga i zbog ozbiljnog incidenta koji se dogodio koji vodi prema povećanju, a ne smanjenju napetosti", rekao je Plenković na upit je li propao dijalog Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom EU-a.

Dodao je da Hrvatska želi smanjenje napetosti i pronalazak rješenja koje će Kosovo približiti Europskoj uniji.

Napadači u oklopnim vozilima upali su u nedjelju u selo u regiji s većinskim srpskim stanovništvom na sjeveru Kosova, sukobivši se s policijom i zabarikadiravši se u pravoslavnom manastiru. U pucnjavi su poginuli kosovski policajac i četvorica napadača.

  • +8
Vrh EPP-a i premijer Plenković obratili su se medijima Izvor: Pixsell / Autor: Ivana Ivanovic/PIXSELL