PRIJATELJI BIH

Michael Schumacher i Bob Dole počasni građani Kantona Sarajevo

29.04.2014 u 15:21

Bionic
Reading

Slavni njemački vozač Formule 1 i prijatelj BiH Michael Schumacher i bivši američki senator Bob Dole proglašeni su počasnim građanima Kantona Sarajevo, odlučili su zastupnici Skupštine Kantona Sarajevo na zasjedanju u utorak

Prijedlog da Plaketu Kantona Sarajevo dobiju publicist Nihad Halilbegović i hrvatska povjesničarka Dunja Blažević također su prihvaćeni. Robert Bob Dole američki je republikanski političar s dugogodišnjim iskustvom rada u Kongresu Sjedinjenih Američkih Država.

Tijekom predsjedničkih izbora 1996. bio je kandidat Republikanske stranke za predsjednika SAD-a. Dole je, kako je obrazloženo na današnjoj sjednici Skupštine KS, dobio prestižnu titulu zbog podrške zaustavljanju agresije na BiH. Smatra se kako je njegova podrška u Senatu odluci američkog predsjednika Clintona da SAD vojno intervenira u BiH bila ključna. Osim toga, Dole je predsjedavao Međunarodnom komisijom za nestale osobe.

Vozač Formule 1 Michael Schumacher počasnu titulu dobio je zbog svoje uloge ambasadora UNESCO-a. On je donirao 1,5 milijuna eura za projekte u Sarajevu, Senegalu i Peruu, a u BiH je boravio dva puta.
Publicist Nihad Halilbegović bio je zapovjednik Prvog štaba Patriotske lige člana Regionalnog štaba zaduženog za obrambene pripreme. Osim doprinosa obrani BiH, sudjelovao je u organizaciji spašavanja kulturnog naslijeđa BiH. Dunja Blažević je tijekom opsade Sarajeva u Parizu organizirala veliku humanitarnu izložbu na kojoj su sudjelovali brojni svjetski umjetnici.