UPOZORENJE UN-a

Mianmar provodi 'etničko čišćenje' nad manjinskim muslimanima

25.11.2016 u 17:04

Bionic
Reading

Mianmar provodi 'etničko čišćenje' nad manjinskim muslimanima iz etničke skupine Rohingya, optužio je u petak John McKissick, voditelj ureda UNHCR-a u Bangladešu, a velikim kritikama zbog pasivnosti s tim u vezi izložena je i dobitnica Nobelove nagrade za mir Aung San Suu Kyi

Tisuće očajnih Rohingya pobjegle su preko granice u Bangladeš zadnjih nekoliko dana svjedočeći o masovnim silovanjima, mučenjima i sustavnom ubijanju pripadnika njihove etničke skupine.

Ubijeno je najmanje 86 ljudi, a gotovo 30.000 moralo je pobjeći iz svojih domova pred nasiljem u sjeverozapadnoj državi Rakhine

Tisuće ljudi još čekaju na prelazak granice, no Dhaka ih ne pušta i traži od Mianmara da ih prestane progoniti.

Malezija je u petak kazala da će pozvati na razgovor mianmarskog veleposlanika zbog eskalacije nasilja, najgore od 2012. kada su stradale stotine ljudi.

Aung San Suu Kyi, koja zapravo upravlja Mianmarom, izložena je velikim kritikama jer ne uspijeva zaštititi te ljude.

Njezina stranka preuzela je vlast ove godine nakon što je pobijedila na prvim slobodnim izborima u toj zemlji u zadnjih nekoliko desetljeća.

No ona nije stala u obranu Rohingya, što 'čudi međunarodnu zajednicu koja je smatra ikonom borbe za ljudska prava', rekao je David Mathieson iz Human Rights Watcha.

Jedno objašnjenje njezine tišine je bešćutna indiferentnost, drugo kalkulirano ograničeno komentiranje, ali najvjerojatnije je da ona jednostavno nema kontrolu nad vojskom', dodaje Mathieson.

Organizacije za ljudska prava optužuju vojsku da se koristi napadima na policijske postaje na granici prošli mjesec kao izgovorom za obračun s muslimanima.

Vlada odbacuje optužbe i tvrdi da vojska brani zemlju od oružane pobune. Zabranila je istragu i pristup stranim novinarima mjestu događaja.