MINISTAR MICHAEL GOVE

Mi Britanci ne trebamo EU, idemo s Albanijom, Srbijom, BiH...

22.04.2016 u 16:00

Bionic
Reading

Michael Gove, britanski ministar pravosuđa i jedan od najvećih kritičara ostanka Velike Britanije u Europskoj uniji, izjavio je da bi ta otočna država nakon napuštanja EU trebala sa Srbijom, Bosnom i Hercegovinom te Albanijom osnovati slobodnu trgovinsku zonu, što je izazvalo podsmijeh britanske javnosti

Kao vodeći konzervativni ideolog britanskog napuštanja EU, Gove je prije dva dana još jednom pozvao Britance da okrenu leđa Bruxellesu te je ocijenio kako postoje mogućnosti da London s balkanskim državama, posebice Albanijom, osnuje slobodnu trgovinsku zonu. Ministrov prijedlog izazvao je opći podsmijeh britanske javnosti, a njegov prijedlog analitičari i mediji prozvali su 'Albanskim gafom'.

Goveov prijedlog naišao je i na podsmijeh Gideona Rachmana, vodećeg komentatora The Financial Timesa koji je ministrovu izjavu ocijenio 'opasnom pogreškom' koju su iskoristili zagovaratelji britanskog ostanka u EU okupljenih u pokret 'Ostani'.

'Goveov prijedlog istovremeno je začuđujući i smiješan, ponajviše stoga što je poprilično neatraktivan. Možete li zamisliti Britanca koji bi svoju putovnicu zamijenio albanskim dokumentima? Ministrova greška je u tome što je naveo države koje nisu sinonimi za mir i napredak. Politički, odlazak iz okrilja EU i pridruživanje Balkanu je samo po sebi apsurdno', kazao je Rachman dodajući da će se tijekom kampanje oko izlaska Britanije iz EU još čuti o pridruživanju s Albanijom.

Komentator ističe da Gove učestalo opisuje Europsku uniju kao 'nedemokratsko carstvo', a istovremeno poziva na pridruživanje državama koje su sinonimi za korupciju, podsjećajući ismijanog ministra da se slobodna trgovinska zona proteže od Islanda do Turske te da pristup njoj imaju sve europske države, bez obzira na to jesu li članice EU ili koriste euro kao platežno sredstvo.

'Ako Britanci izglasaju izlazak iz EU, Velika Britanija će i nadalje ostati u Europi i koristit će slobodnu trgovinsku zonu jer je to u svačijem interesu. Valja podsjetiti da su Goveovi potencijalni partneri upravo zemlje koje očajnički žele ući u Europsku uniju i odbaciti svoje postojeće trgovinske sporazume', zaključio je Rachman, dodavši kako sadašnji rezultati ispitivanja javnog mnijenja o ostanku ili napuštanju EU idu u korist onih koji su za ostanak.