posjet zagrebu

Metsola: Vaša prepoznatljiva crveno-bijela šahovnica postala je simbol za sve Europljane

20.06.2023 u 11:22

Bionic
Reading

Hrvatsko članstvo u Europskoj uniji priča je o uspjehu, a „transformacijski“ učinak članstva u Europskoj uniji vidljiv je posvuda u Hrvatskoj, istaknula je u govoru u Hrvatskom saboru predsjednica Europskog parlamenta Roberta Metsola

„Transformacijski učinak Europe vidljiv je posvuda u Hrvatskoj – od provedivih prava koja su dana građanima, do mogućnosti koje članstvo u EU-u nudi mladima i starima, preko turizma, snage vašeg gospodarstva, do investicija u projekte“, kazala je Metsola na zadnji dan svog dvodnevnog službenog posjeta Hrvatskoj povodom 10 godina članstva Hrvatske u EU-u.

„Hrvatski put kao zemlje članice (EU-a) priča je o uspjehu“, dodala je. Metsola je kazala kako je Hrvatska pokazala da je zemlja sposobna „nadvladati bilo kakav izazov“ te da je pristupanjem EU-u „promijenila tijek povijesti, svoje povijesti i povijesti Europe“.

  • +10
Predsjednica Europskog parlamenta Roberta Metsola govori u Saboru Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

„Vaša prepoznatljiva crveno-bijela šahovnica – bilo da ju nosi Luka Modrić ili njome maše Andrej Plenković – postala je simbol za sve Europljane“, poručila je.

„Simbol je to koji pokazuje da je članstvo (u EU-u) win-win situacija – nikada nije jednostrano“, dodala je.

Predsjednica Europskog parlamenta Roberta Metsola u Hrvatskom saboru Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadić

Posebno se osvrnula na izgradnju Pelješkog mosta, kako je kazala, jednu od najvećih investicija EU-a u infrastrukturu. Povezivanjem juga Dalmacije s ostatkom Hrvatske i Europske unije Pelješki most je „opipljivo poboljšao živote tolikih ljudi, a simbolički predstavlja ono što je Hrvatska – graditelj mostova među narodima – te pokazuje našu predanost povezivanju ljudi“. Predsjednica Europskog parlamenta u svom je govoru istaknula kako se Europa suočava s više kriza – od „ilegalne i brutalne“ invazije na Ukrajinu, preko inflacije i situacije s energentima do klimatske krize.

„Izazova je mnogo i istovremeni su, ali znam da imamo kapacitet, otpornost i sposobnost da izađemo iz toga jači nego prije“, kazala je. Hrvatskoj i njezinu „vodstvu“ zahvalila se na solidarnosti s Ukrajinom i na „suosjećanju sa svima koji bježe od rata“.