na muzičkoj akademiji

Metsola sa studentima i srednjoškolcima u Zagrebu: 'Borite se protiv dezinformacija'

19.06.2023 u 20:30

Bionic
Reading

Predsjednica Europskog parlamenta Roberta Metsola u ponedjeljak je u Zagrebu pozvala mlade na veći angažman u politici, naglasivši da su prošla vremena kad nije bilo potrebno suprotstavljati se populizmu i dezinformacijama

Metsola, predsjednica Europskog parlamenta od siječnja 2022. godine, na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu odgovarala je na pitanja srednjoškolaca i studenata, ispričavši im svoj politički put od svog ranog aktivizma do te funkcije na kojoj je ona tek treća žena u povijesti.

Danas 44-godišnja Maltežanka prvi put se kandidirala na europskim izborima kao 24-godišnjakinja, na prijedlog tadašnjeg premijera kojemu je „nedostajalo mladih i žena”. Tada u inozemstvu, Metsola je nevoljko prihvatila, braneći se od te ideje jer nije imala sredstava te je smatrala da to neće 'sjesti' njezinim roditeljima.

U parlament je ušla tek u trećem pokušaju, a iste godine se kandidirao i njezin suprug s kojim je imala dvoje djece. Kako će uskladiti političku karijeru i obitelj pitali su samo nju, prepričala je Maltežanka u Zagrebu. „Ako želite biti zastupnik, nemojte odustajati”, poručila je predsjednica EP-a koja stiže iz najmanje članice Europske unije. „Nije važna veličina države nego veličina ideja, možete biti od bilo gdje”, naglasila je.

Metsola se prisjetila i referenduma o ulasku njezine zemlje u EU i snažne kampanje „dezinformacija” i „širenja straha” onih koji su se tome protivili – na kraju je Malta za ulazak glasala sa samo 53,65 posto te je zemlja ušla u EU 2004. godine. Nešto manje od godinu dana prije izbora za Europski parlament Metsola je pozvala mlade da se suprotstave onima koji šire dezinformacije.

  • +15
Konferencija prigodom 10 godina članstva Hrvatske u EU Izvor: Pixsell / Autor: Slavko Midzor/PIXSELL

„Danas je moj odgovor – borite se. Dugo se nismo borili, mislili smo da će, štogod se dogodilo, većina biti konstruktivna, no to više nije slučaj”, kazala je. Ključno je spriječiti miješanje trećih država, naglašavati dobrobiti koje je EU donijela europskim građanima, komunicirati na jednostavan i iskren način.

Na izborima iduće godine u četiri države glasat će i 16-godišnjaci, a među njima je i Malta. Među glasačima južne otočne države bit će i Metsolin sin Luca za kojeg je, dan nakon što je Hrvatska na penalima izgubila od Španjolske u finalu Lige nacija, rekla da je dobio ime po Modriću kojeg „jako želi upoznati”.

Konferencija u NSK Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Vlada RH

Predsjednica EP-a je naglasila da ona podržava ideju snižavanja dobi za glasanje koje „nije samo privilegij već i dužnost”. Istaknula je važnost podsjećanja da mnogi u svijetu nemaju pravo glasa ili on ne vrijedi jer je riječ o društvima koja nisu u potpunosti demokratska. Maltežanka smatra kako 16-godišnjaci mogu biti i kandidati na izborima, što „nije lako ali je moguće”.

„Kad sam bila mlada mrzila sam kad je neki stari političar, poput mene danas, govorio da smo mi budućnost”, nastavila je Metsola. „Ja bih rekla 'ja sam tu', mi nismo budućnost, mi smo sadašnjost. Ako donosite odluke uzmite nas u obzir, da ne bude ništa o mladima bez mladih”, rekla je.

Metsola je u izlaganju rekla i kako su neki od najuspješnijih zastupnika u EP-u mladi, te da žali zbog odluka poput Brexita, donesenim bez velike izlaznosti mladih na birališta. „Mladi nisu glasali. Njihovi djedovi jesu”, rekla je o odluci Ujedinjenog Kraljevstva da izađe iz Europske unije, dodavši i primjer francuskih izbora na kojem se bilježi manja izlaznost mladih.

S druge strane, na referendumu o članstvu Malte prevagu su donijeli upravo mladi koji su se aktivirali, naglasila je godinu dana prije 20. godišnjice članstva Malte u EU-u.