izigravanje mjera

Metković zbog svatova koji se organiziraju u BiH postao novo žarište

11.11.2020 u 13:35

Bionic
Reading

Zbog svadbi koje mladenci iz Metkovića organiziraju u svadbenim salonima s druge strane granice, ovaj je grad postao novo žarište širenja koronavirusa u Dubrovačko-neretvanskoj županiji

U posljednjih pet dana 69 osoba oboljelo je od Covida-19 pa je tako prema službenim statistikama broj zaraženih (aktivnih) slučajeva u Metkoviću 83, piše Slobodna Dalmacija.

Epidemiološka situacija na terenu još je lošija jer ima dosta slučajeva koji nisu evidentirani zato što nisu ni tražili liječničku pomoć. Uglavnom je traže oni koji su baš toliko loše da se ne mogu liječiti lijekovima iz kućnih ljekarni ili pak oni kojima treba opravdati izostanak s posla.

Epidemiolozi idućih dana u Metkoviću očekuju povećanje broja oboljelih, uglavnom kontakata sa svadbe održane koncem listopada.

U susjednoj Hercegovačkoj-neretvanskoj županiji svadbeni saloni uvelike izigravaju mjere, premda je u BiH propisano da se u zatvorenom prostoru može okupiti samo 25 ljudi. Na teren izlaze dva inspektora, civilne zaštite i ugostiteljstva, koji vikendima obilaze svadbene dvorane. Međutim ako napišu kaznu vlasniku dvorane od dvije tisuće maraka (oko osam tisuća kuna), oni je plate i nastavljaju po starome. Neki čak podijele svadbene dvorane pregradama pa kad dođe inspekcija, tvrde da imaju tri-četiri svadbe, a ne jednu.

Čini se ipak da će ovom problemu doskočiti središnja federalna vlast jer uvodi policijski sat u BiH od 23 do 6 sati. Tako će svadbe morati završiti prije ponoći pa će možda to odvratiti mladence od organizacije svadbenih slavlja preko granice.