nebo se narogušilo

Meteoalarm za gotovo cijelu Hrvatsku, tri regije u narančastom: Očekuje nas još jedan val oborina, evo na što treba pripaziti

26.09.2022 u 13:04

Bionic
Reading

U Hrvatskoj će u ponedjeljak biti promjenljivo do pretežno oblačno uz mjestimičnu kišu, lokalno moguće i izraženije pljuskove s grmljavinom, prognozira Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ). Narančasto upozorenje na snazi je za kninsku, splitsku i dubrovačku regiju zbog mjestimice mogućih izraženijih pljuskova s grmljavinom i obilnije oborine

Žuto upozorenje oglašeno je za gospićku, riječku i osječku regiju. U riječkoj regiji, koja obuhvaća i Istru, mjestimice su mogući izraženiji pljuskovi s grmljavinom i bujične poplave. Obilna kiša moguća je u Lici. Iza podneva uklonjeno je upozorenje za zagrebačku i karlovačku regiju.

Mr. sc. Dragoslav Dragojlović iz DHMZ-a kazao je za HRT da se danas najviše oborina očekuje na području Dalmacije, pogotovo u njezinoj unutrašnjosti, ali isto tako i uz obalu, gdje pljuskovi mogu biti jače izraženi tako da može biti i bujičnih i urbanih poplava.

Pomorski meteorološki centar Split DHMZ-a jutros je upozorio na mjestimične udare juga 35-50 čvorova na južnom Jadranu, u drugom dijelu noći i na sjevernom Jadranu 35 čvorova. Ponegdje su moguće nevere. Izdano je upozorenje i u okviru agrometeorološke prognoze: zbog moguće hladnoće tijekom noći i jutra u Lici i Gorskom kotaru preporuča se pobrati sazrjelo povrće te adekvatno zaštiti povrtnjake i klijališta.

Kada će doći ljepši dani?

Iz DHMZ-a su tportalu poslali izjavu dežurnog prognostičara: 

'Promjenljivo oblačno i ne odveć toplo, na kopnu danju i razmjerno svježe. Povremeno će biti kiše, pljuskova i grmljavine, a osobito na Jadranu i predjelima uz njega oborina mjestimice obilnija, pogotovo u četvrtak i petak. Najmanje kiše, odnosno najviše suha vremena očekuje se u srijedu, osobito u unutrašnjosti. Ujutro na kopnu ponegdje može biti magle, pogotovo u utorak. Vjetar u unutrašnjosti slab do umjeren jugozapadni i jugoistočni. Na Jadranu umjeren jugozapadnjak i jugo, koje će u četvrtak i petak biti i jako, a zatim slabjeti. Temperatura zraka bez znatnije promjene. Stabilnije vrijeme je izgledno tek krajem tjedna i početkom idućeg.'

Inače, DHMZ za danas u Gorskom kotaru i Lici prognozira pretežno oblačno s kišom, mjestimice i obilnom, lokalno praćenom grmljavinom. U Istri promjenjivo oblačno, povremeno s kišom, mjestimice i pljuskovima s grmljavinom. Na Sjevernom Jadranu promjenljivo oblačno sa sunčanim razdobljima. Povremeno kiša, lokalno i u obliku pljuskova s grmljavinom. Vjetar povremeno umjeren jugozapadni.

Dalmaciju čeka promjenljivo do pretežno oblačno s kišom. Mjestimice je moguća obilna oborina, a lokalno i izraženi pljuskovi s grmljavinom praćeni prolazno pojačanim vjetrom. Vjetar većinom umjeren južni i jugozapadni, a u prvom dijelu dana u Dalmaciji još i jako jugo.

U istočnoj Hrvatskoj najavljuje se promjenljivo do pretežno oblačno mjestimice s kišom, lokalno i pljuskovima s grmljavinom. U središnjoj Hrvatskoj promjenljivo do pretežno oblačno. Povremeno kiša, lokalno i pljuskovi s grmljavinom.

Kiša u Zagrebu Izvor: Cropix / Autor: Ivana Nobilo

U nedjelju je upozorenje bilo na snazi u gospićkoj regiji, koja obuhvaća veći dio Gorskog kotara i Like, također zbog velike količine kiše. Treba li strahovati od novih visokih vodostaja Kupe?

'Normalno da takvi vodostaji dovode do porasta osobito u ovom slučaju manjih i bujičnih tokova ali i svih vodotoka na tom području. Stoga moramo upozoriti ljude naročito na području Gorskog kotara na mogućnost bujičnih i urbanih poplava. Nakon ovakve oborine to je moguće, tako da paze, da čuvaju stvari, naročito kod ovih urbanih poplava. U Dalmaciji pozivamo ljude da maknu sve one svoje stvari koje drže u odvodnim kanalima koji vode zapravo tu vodu u more', istaknuo je Zoran Čavlović, voditelj Centra obrane od poplava u Hrvatskim vodama, za HRT.

  • +20
Izvanredno stanje zbog vodostaja Kupe Izvor: Cropix / Autor: Damir Skomrlj

DHMZ: Izgledi vremena od utorka do četvrtka

U utorak se u unutrašnjosti očekuje pretežno oblačno s kišom ili pljuskovima s grmljavinom, u četvrtak uz obilnu kišu u gorskim predjelima.

U srijedu ipak u većini predjela uglavnom suho. Vjetar uglavnom slab, a u gorju mjestimice umjeren do jak jugozapadni. Danju temperatura zraka najviša u srijedu, kada će pak ujutro biti najsvježije. Na Jadranu promjenljivo do pretežno oblačno.

Mjestimice kiša ili pljuskovi s grmljavinom, a u četvrtak lokalno obilna oborina, osobito na sjevernom dijelu.

U utorak umjeren, mjestimice i jak jugozapadnjak, a zatim jugo, u četvrtak mjestimice i jako. Temperatura zraka bez veće promjene.