DUHANDŽIJE

Mesić upozorio Tadića da ga vreba mafija

28.07.2009 u 13:49

Bionic
Reading

Srbijanski predsjednik Boris Tadić meta je duhanske mafije i sigurnost mu je ugrožena otkako su uhićene osobe osumnjičene za ubojstvo hrvatskog novinara Ive Pukanića koji je o toj temi pisao, ustvrdio je crnogorski poslovni čovjek Ratko Knežević za dnevnik Blic od utorka

Duhanskim kartelom rukovode crnogorski premijer Milo Đukanović i poslovni čovjek Stanko Subotić koji su ogorčeni jer ni prethodne ni sadašnje vlasti u Hrvatskoj i Srbiji nisu htjele s njima postići dogovor, tvrdi Knežević, bivši član crnogorske vlade i Đukanovićev kum.

"Koliko mi je poznato, ima ozbiljnih indicija da je hrvatski predsjednik Stjepan Mesić predao Borisu Tadiću u Sofiji materijale u vezi s ugroženošću predsjednika Srbije, a do kojih se došlo u istrazi ubojstva Ive Pukanića i Nike Franjića", rekao je za dnevni list.

Mesić: Upozorio sam Tadića

Mesić je tijekom posjeta Vukovaru za novinare komentirao tu tvrdnjui rekao kako je tijekom boravka u Sofiji Tadića upoznao s djelovanjemskupine kriminalaca koji su bili pod istragom u Hrvatskoj.

Kako je rekao, predložio mu je da se njima pozabave i srbijanske istražne službe i sudovi.

Duhanski kartel zatečen je i uplašen suradnjom hrvatske i srbijanske policije na otkrivanju počinitelja i naredbodavaca ubojstva Ive Pukanića, novinara tjednika Nacional i Nike Franjića, tvrdi Knežević.
siRoB says:

Pukanić, koji je ubijen bombom u središtu Zagreba ujesen 2008., istraživao je kriminalna djela crnogorske duhanske mafije te o svojim saznanjima dao iskaz pred sudom u Trstu koji je istraživao krijumčarenje cigareta.

Ni Hrvatska ni Srbija ne žele nikakav dogovor s kartelom, rekao je Knežević.

"Siguran sam da krizni stožer koji zasjeda u vili Stanka Subotića na Svetom Stefanu ili u kafiću 'Grand' u Podgorici razmatra kako zaustaviti mogući razgovor Slobodana Đurovića Kardinala s hrvatskim tužiteljima ili Sretena Jocića sa srbijanskim tužiteljima", rekao je Knežević za "Blic".

Stoga se duhanska mafija počela koristiti čak i diplomatskim vezama kako bi pokušala spriječiti nastavak istrage ubojstva, ustvrdio je.

Upitan da objasni prirodu tih diplomatskih veza, Knežević je rekao da novi veleposlanik Crne Gore u Hrvatskoj, Goran Rakočević Sito ima zadatak 'šarmirati' hrvatsku izvršnu vlast kako bi je privolio da odustane od istrage koja nesumnjivo vodi prema Podgorici i Budvi.

Rakočević je Đukanović kum i njegov 'guru' iz omladinskih i partijskih dana, tvrdi Knežević.

Nadalje je ustvrdio da bi Đukanović bio čak spreman ponuditi Srbiji otklon crnogorskog priznavanja Kosova, samo da se iz Beograda obustavi istraga o radu mafije.
siRoB says:
"To je on. Najbolji Miloševićev đak. Da je živ, i iz Haaga, Milošević bi bio ponosan na njega", rekao je Knežević.

"Blic" piše da u uredu predsjednika Srbije nisu htjeli niti potvrditi niti opovrgnuti informaciju da je predsjednik Mesić nedavno u Sofiji predao Tadiću materijale o ugroženosti srbijanskog predsjednika.

Do tih informacija se navodno došlo u istrazi ubojstva novinara Ive Pukanića i Nike Franjića, menedžera u tjedniku Nacional.

Sreten Jocić, poznat i kao Joca Amsterdam, osumnjičen za organizaciju Pukanićeva umorstva, uhićen je potkraj travnja u Beogradu i u pritvoru je u beogradskom Okružnom zatvoru.

Poslije njegova uhićenja hrvatski mediji pisali su da bi naredbodavac umorstva mogao biti poslovni čovjek Stanko Subotić - Cane.

Subotićev međunarodni odvjetnički tim priopćio je da njihov klijent nije povezan s Pukanićevim ubojstvom i ljudima koji se spominju kao mogući atentatori te je najavio tužbu protiv svih medija koji Subotića budu dovodili u vezu s ubojstvom zagrebačkog novinara.