KOSOR OPTUŽUJE:

'Mesić se svojski trudio izaći u susret Haagu'

16.04.2011 u 19:01

Bionic
Reading

Presuda Haaškog suda je presuda hrvatskoj državi te tražimo od Vlade da učini sve kako bi se u žalbenom postupku osporila, poručio je danas predsjednik HSLS-a Darinko Kosor dodajući kako njegova stranka nikada neće prihvatiti presudu o udruženom zločinačkom pothvatu

Ta je presuda, po njegovim riječima, dokaz da je Haaški sud politički sud te da u međunarodnom pravu postoje različiti kriteriji za 'velik'“ i 'male' narode.

'Kao sukrivce u tom postupku u zadnjih 11 godina vidimo djelovanje bivšeg hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića, te pasivnost u djelovanju svih vlada od 2000. do sada', kazao je Kosor na konferenciji za novinare dodajući također da se Mesić 'svojski trudio izići u susret tužiteljstvu'.

Drago mu je što, kako je rekao, sve političke stranke i institucije u Hrvatskoj, uključujući predsjednika i premijerku, imaju isti stav o 'zločinačkom udruženom pothvatu'. To jedinstvo je važno, jer bez njega nema šanse osporiti dio presude koja je jučer izrečena, mišljenja je Kosor.

Po njegovim riječima dok je čitava Hrvatska čekala presudu iz Haaga, saborski zastupnici svih stranaka bili su ujedinjeni u obrani svojih prava, izglasavši tako da u mirovinu odlaze ranije nego svi ostali građani Republike Hrvatske- sa 60 godina muškarci, a s 55 žene. Tako je stvorena 'velika koalicija- HDZ-HSS s jedne te SDP-HNS s druge strane za obranu saborskih privilegija, budući da je Zakon o pravima i dužnostima saborskih zastupnika donesen gotovo jednoglasno, 100 za, jedan suzdržan i jedan protiv. To pokazuje, ustvrdio je Kosor, da su "sve stranke iste – i one koje su na vlasti i one koje sutra žele doći na vlast'.

Kosor je izvijestio i kako je na današnjoj sjednici Središnjeg vijeća HSLS-a izabrano šest nositelja lista u šest izbornih jedinica, a ostali će biti izabrani na idućoj sjednici.

Nositelj liste i prvi na listi u 1. izbornoj jedinici je Velimir Srića, u 2. izbornoj jedinici Darinko Kosor, u 3. izbornoj jedinici gradonačelnik Varaždinskih Toplica Dragutin Kranjčec, u 5. izbornoj jedinici predsjednik Gradskog vijeća Vinkovaca Senko Bošnjak, u 6. izbornoj jedinici kutinski gradonačelnik Davor Žmegač, te u 9. izbornoj jedinici Dražen Budiša.