PROMICANJE ANTIFAŠIZMA SE ISPLATILO

Mesić počasni predsjednik Saveza antifašista

22.03.2010 u 13:11

Bionic
Reading

Bivši predsjednik Republike Stjepan Mesić primio je danas u svom uredu izaslanstvo Saveza antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske koje mu je uručilo odluku o izboru za počasnog predsjednika njihovog saveza, što je Mesić i prihvatio.

U obrazloženju odluke ističe se da je Stjepan Mesić kao predsjednik Republike u dva mandata od 2000. do 2010. usmjeravao politiku RH na antifašističkim temeljima. Također se navodi da se Mesić hrabro i odlučno zalagao za obranu i promociju antifašističkih vrijednosti i zaštitu spomeničke baštine. Kao najviši autoritet RH podržavao je antifašističke borce, a beskompromisnim djelovanjem s antifašističkih pozicija spriječio bujanje profašističkih snaga u RH, stoji, uz ostalo, u odluci.

Predsjednica Saveza Vesna Čulinović-Konstantinović izjavila je novinarima nakon sastanka da je Mesić pomogao antifašističkim borcima da se ne osjećaju građanima drugoga reda i postavio ih u ravnopravni položaj s braniteljima iz Domovinskog rata, jer su se i jedni i drugi borili za Hrvatsku i njezinu slobodu.

Bivši predsjednik Mesić naglasio je da je počašćen tom odlukom jer je u svom radu pokazao da se bori protiv svih onih koji pokušavaju falsificirati povijest. Dodao je da se zalagao se za povijesnu istinu i prave vrijednosti koje je antifašizam donio u hrvatsko društvo.

Na novinarski upit treba li objaviti registar hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, bivši predsjednik Mesić je podsjetio kako je već davno rekao da je to potrebno, jer "samo na taj način možemo doći do istine". "Ako se netko borio za svoju domovinu i ako su u tom društvu i oni koji su na neki drugi način ušli u registar, ne mogu biti izjednačeni", naglasio je Mesić. Priklanjam se prijedlogu objave registra, zna se gdje je tko bio i u kojoj postrojbi, gdje je ratovao i to ništa nije tajno. Za svakoga bi trebala biti čast da se njegovo ime pojavi u registru kao branitelja ove zemlje, istaknuo je Mesić.

Upitan je li i kod registra boraca NOB-a sve bilo transparentno, predsjednik Mesić je odgovorio da je to davno utvrđeno članstvo i postojala je čitava procedura propisana zakonom da bi se utvrdio nečiji borački staž i status. Bilo je slučajeva da su neki pokušali to ostvariti, iako nisu imali pravo, no oni su procesuirani, rekao je.