NOVI SASTANAK

Merkozy u Berlinu nastavlja borbu s krizom eurozone

09.01.2012 u 07:30

Bionic
Reading

Njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Nicolas Sarkozy danas se sastaju u Berlinu kako bi se dogovorili o novim potezima u vezi s eurokrizom. Cilj je zajednički se pripremiti za sljedeći briselski samit, no probleme je već izazvalo francusko soliranje po pitanju uvođenja poreza na financijske transakcije

Rješavanje krize eura, pokazalo se to već nekoliko puta, ne ovisi samo o raspoloženju financijskih tržišta i kompromisima unutar Europske unije, nego i o nacionalnim politikama država članica. Španjolska je promijenila vladu, pali su talijanski i grčki premijer, dok se u Slovačkoj odvijala prava drama oko glasanja za stabilizacijski fond EFSF, koji je podržan tek iz drugog pokušaja i nakon pada vlade premijere Ivete Radicove.

Sada se pak čini da će mjere za stabilizaciju eura postati predizborna tema u Francuskoj, koju ove godine očekuju predsjednički izbori. Stoga je francuski predsjednik Nicolas Sarkozy – koji katastrofalno stoji u anketama – počeo pričati o tome da će on u Francusku uvesti porez na financijske transakcije bez obzira na to što se o tome odlučilo u EU-u. Sarkozy se tako nada pridobiti simpatije francuskih glasača, koji trenutno nisu raspoloženi dati mu još jedan mandat u Elizejskoj palači.

Ta vijest nije baš oduševila njemačku kancelarku Angelu Merkel, koja je već u petak preko svojeg glasnogovornika poručila da je 'cilj njemačke vlade zajedničko europsko rješenje'. Zato nema sumnje da će Sarkozyjevo soliranje biti jedna od tema današnjeg sastanka francuskog predsjednika i kancelarke Merkel u Berlinu.

Službeno su na dnevnom redu razgovori o prevladavanju krize europske valute te o fiskalnom paktu koji bi ubuduće trebao spriječiti prevelike državne deficite u EU-u. Da bi fiskalni pakt zaživio, potrebno je promijeniti neke odredbe temeljnih ugovora Europske unije, što je ideja kancelarke Merkel, kojoj se Sarkozy pridružio, a kasnije su je prihvatile i ostale članice EU-a, osim Velike Britanije. Merkel i Sarkozy - tvrde anonimni izvori iz njemačke vlade, a prenosi tjednik Die Zeit - planiraju razgovarati i o tome kako unutar EU-a stvoriti veći gospodarski rast i nova radna mjesta te će od Europske komisije zatražiti analizu situacije i prijedloge za djelovanje, naročito kada je riječ o nezaposlenosti mladih.

Naravno, trebalo bi biti govora i o novom paketu pomoći za Grčku i boljem financiranju europskog fonda spasa za budžetski ugrožene članice eurozone. Novogodišnji blagdani šefovima EU-a dali su dva tjedna predaha od krize eura, ali ona nije nestala, pa se spominje mogućnost da će Francuskoj biti smanjen krediti rejting, što bi izazvalo novi kaos na financijskim tržištima.

Angela Merkel pak u srijedu ima zakazan susret s talijanskim premijerom Marijom Montijem, dok se novi briselski samit na temu eura očekuje krajem siječnja. Vrlo je moguće da će na njemu biti usvojeno ono što danas u Berlinu dogovore Merkel i Sarkozy, koji se osobno baš i ne podnose, kako tvrde insajderi.

Bez obzira na to, u višemjesečnoj krizi eura većinom su zajednički istupali, s time da europski mediji nisu propustili primijetiti da press konferencije njemačke kancelarke i francuskog predsjednika sve više izgledaju tako da Merkel kaže što i kako želi, a Sarkozy ponavlja da se 'u svemu slaže s njemačkom kancelarkom'.