njemačka kancelarka

Merkel o Brexitu: S Britanijom i nakon razlaza treba zadržati bliske gospodarske veze

16.02.2018 u 22:46

Bionic
Reading

Sporazum o Brexitu treba naći ravnotežu kako bi osigurao da se Britanija jasno razdvoji od jedinstvenog tržišta Europske unije ali zadrži bliske gospodarske veze, rekla je njemačka kancelarka Angela Merkel nakon sastanka s britanskom premijerkom Theresom May u petak.

Merkel je zvučala optimistično nakon razgovora koje je opisala kao "vrlo konstruktivan, prijateljski sastanak". Obje čelnice su kazale da žele bliske gospodarske veze nakon Brexita.

Britanija se nada ispregovarati trgovinski sporazum s EU-om kojim će nakon izlaska iz Unije zadržati visoku razinu pristupa jedinstvenom tržištu EU-a.

EU kaže da će Britanija izgubiti takav pristup ako će ustrajati na planu zaustavljanja slobodnog kretanja radne snage iz Unije i više neće prihvaćati presude Europskog suda pravde.

  • +23
Angela Merkel Izvor: Profimedia / Autor: nn

"Na kraju ishod treba biti pravedna ravnoteža .. i mislim da to možemo naći", rekla je Merkel na zajedničkoj konferenciji za tisak s britanskom premijerkom.

"To se može postići, a 27 čelnika EU-a će osigurati da partnerstvo bude što bliskije ali da postoji razlika spram članstva u EU-u", dodala je.

May je rekla da želi sporazum o Brexitu koji će biti dobar za tvrtke u Britaniji i ostatak Europske unije.

"Želim osigurati da tvrtke iz Britanije imaju maksimum slobode trgovanja i rada na njemačkim tržištima, a za njemačke kompanije isto u Ujedinjenoj Kraljevini", rekla je May novinarima u Berlinu.

Merkel je rekla da nije nezadovoljna pregovorima o Brexitu ali da moraju ostvariti napredak.

"Želimo se držati vremenskom plana, a to znači da smo pod pritiskom vremena", rekla je. "No želimo i stvari obaviti temeljtiio a to znači da moramo imati redovite razgovore".