POSLJEDICE BREXITA

Škoti bijesni, ograničenje uvoza radne snage bit će katastrofalno

07.02.2018 u 20:19

Bionic
Reading

Ograničenje migracije nakon izlaska Velike Britanije iz Europske unije bit će 'katastrofalno' za škotsko gospodarstvo, objavila je u srijedu vlada te britanske pokrajine

Rijetko naseljena Škotska kaže da su joj useljenici potrebni za razvoj gospodarstva.

Škotska vlada već dulje vrijeme želi imati snažniju ulogu u politici Velike Britanije, što britanska vlada odbacuje.

Škotska je na referendumu 2016. glasala za ostanak u EU, a gušće naseljena Engleska glasala je za izlazak i na odluku engleskih birača u velikoj je mjeri utjecao strah od većeg broja useljenika iz drugih zemalja članica EU.

Britanska premijerka Theresa May rekla je da će smanjiti broj useljenika na desetke tisuća sa sadašnjih stotina tisuća.

'Politika britanske vlade da nastavi smanjivati migracije na samo desetke tisuća za cijelo Ujedinjeno Kraljevstvo bila bi katastrofalna za škotsko gospodarstvo i nanijela bi ozbiljnu štetu našoj budućnosti', rekla je škotska ministrica vanjskih poslova Fiona Hyslop.

Studijom o gospodarstvu i manjoj stopi migracije Škotska želi upozoriti da manjkavosti studije koju je izradila britanska vlada.

Predviđa se da bi u idućih 25 godina radno stanovništvo Škotske moglo rasti za samo 1 posto, dok bi umirovljenička populacija rasla za 25 posto.

Zbog toga Škotska ima pravo zahtijevati useljenički sustav drukčiji od ostatka Velike Britanije, kaže Hyslop.

Do 2040., prema studiji škotske vlade, pad useljenika mogao bi smanjiti BDP za 4,5 posto ili gotovo 5 milijarda funta na godinu.

U Velikoj Britaniji taj bi pad iznosio 3,7 posto.

Studija navodi da bi britanska vlada trebala Škotsku isključiti iz svoje politike ciljane migracije i promijeniti politiku za poslodavce, preciznije pristojbu koju su poslodavci dužni plaćati kada zapošljavaju radnika izvan Europske gospodarske zone.