CDU OGORČEN NA RH MEDIJE

Merkel na noćnoj presici objasnila zašto ne dolazi u Zagreb

28.06.2013 u 08:52

Bionic
Reading

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je u petak rano ujutro u Bruxellesu da je razlog njezina nedolaska u Zagreb na proslavu ulaska Hrvatske u EU zgusnut raspored te da se jako veseli hrvatskom ulasku u EU.

'Imam vrlo zgusnut raspored. Proslava u Hrvatskoj je u nedjelju kasno navečer, ako pogledate moj raspored za ponedjeljak vidjet ćete da mi je nemoguće doći', rekla je kancelarka Merkel na konferenciji za novinare nakon završetka prvog dana summita EU-a.

Merkel je dodala da je razgovarala s premijerom Zoranom Milanovićem i da mu je rekla da bi vrlo rado došla u Hrvatsku nakon izbora, ako i dalje bude kancelarka.

'Vjerujete mi, iskreno se veselim ulasku Hrvatske u EU', izjavila je Merkel.

Elmar Brok
, europski zastupnik iz njemačke Kršćansko-demokratske unije (CDU), stranke Angele Merkel, izrazio je u četvrtak nezadovoljstvo zbog odjeka koji je u Hrvatskoj dobila vijest o nedolasku kancelarke Angele Merkel u Zagreb na proslavu ulaska u EU, istaknuvši da to 'nije pošteno' prema Njemačkoj, koja je najviše učinila za Hrvatsku.

'Doista je nerazumljivo da ovih dana, u trenucima slavlja, glavna vijest u medijima bude nedolazak kancelarke Merkel, koja ne dolazi iz vrlo jasnih razloga, a koji nisu politički. To je potpuno nepošteno prema zemlji koja se, nasuprot većini ostalih europskih zemalja, najviše borila za priznanje hrvatske samostalnosti i koja je cijelo vrijeme podržavala hrvatsko pristupanje EU-u. Više od 90 posto zastupnika u njemačkom parlamentu glasovalo je za hrvatsko članstvo i to je poruka koje trebate prenijeti vašoj zemlji, a ne ova protokolarna pitanja', rekao je Brok, zamoljen da komentira nedolazak kancelarke Merkel u Zagreb.