SVIJET U SEDAM DANA

Merkel, Manson, Mladić, Mugabe i pariški restoran u koji morate ući goli

26.11.2017 u 08:43

Bionic
Reading

Radije novi izbori nego manjinska vlada, poručuje Angela Merkel nakon neuspjelog pokušaja formiranja vlade. Kako je predsjednik Zimbabvea Robert Mugabe sišao s vlasti bogatiji za milijardu eura i ostavio zemlju s 90 posto nezaposlenih. Gdje će Amerika pokopati monstruma Charlesa Mansona? Godine 2040. svijet će na zdravstvenu zaštitu trošiti 18 tisuća milijardi dolara, predviđa WTO. Policija u New Delhiju uvodi specijalne ženske patrole u borbi protiv silovanja...

Joj, mama, mama, zar i ti? – jedan je od naslova američkih komentara o neuspjelom koaliranju Angele Merkel s trima strankama i formiranju nove njemačke vlade. Je li to kraj ere najmoćnije žene svijeta? Hoće li Nijemci na nove izbore? Unatoč Merkeličinu pregovaračkom umijeću, 'vječna' kancelarka nije postigla dogovor između svoje CDU stranke i bavarske sestrice CSU-a te Slobodnih demokrata (FDP) i Zelenih.

Mnogi se boje da oslabljeni položaj 'liderice slobodnog svijeta' neće utjecati samo na Njemačku, nego i na stabilnost EU-a, budući da je kancelarka bila bedem sigurnosti u svijetu poslije Brexita, Donalda Trumpa i klijanja populističkih stranaka u Europi. Dok ultradesničari okupljeni oko AfD stranke likuju, Angela Merkel izjavljuje da će radije na nove izbore nego pristati na manjinsku vladu i stalne ucjene koalicijskih partnera.

  • +20
Izbori u Njemačkoj Izvor: Reuters / Autor: REUTERS/Kai Pfaffenbach

Mugabeov dupli pas s Krokodilom

Malo se nećkao jer mu nije prijao kućni pritvor, ali 93-godišnji predsjednik Zimbabvea Robert Mugabe odustao je od održavanja vlasti pod svaku cijenu, prepustivši je prošloga petka bivšem potpredsjedniku Emmersonu Mnangagwi, šefu državne sigurnosti zvanom Krokodil. Događaji su krenuli kada se Mugabe htio riješiti Mnangagwea da oslobodi put do predsjedničke fotelje 52-godišnjoj supruzi Grace, bivšoj daktilografkinji zvanoj Dis-Grace (Sramotnica) i Gucci Grace zbog njezinih nimalo jeftinih potrošačkih navika.

Mugabe se očito preigrao, jer je vojska preuzela stvar u svoje ruke. Na čelu Zimbabvea bio je 37 godina, više od našega Titeka, tijekom kojih je – prema nekim zapadnim izvorima – prigrabio milijardu i stotinu milijunčeka eura, ostavivši iza sebe zemlju s 90 posto nezaposlenih. Milijuni su emigrirali, samo u Južnoafričku Republiku tri milijuna stanovnika Zimbabvea, još malo pa cijela Hrvatska. Nekadašnja žitnica regije za vrijeme dugogodišnje Mugabeove vlasti pretvorena je u afričku sirotu.

  • +14
Sva lica Roberta Mugabea Izvor: Reuters / Autor: PHILIMON BULAWAYO

Charles Manson i Ratko Mladić - smrt, zločin i doživotna kazna

Gdje i kako će biti sahranjen Charles Manson, još se ne zna. Najbrutalniji masovni ubojica u SAD-u otišao je prošloga tjedna prirodnom smrću u 83. godini, što nije dopustio svojim žrtvama. Njegov jedini sin ubio se 1993., a jedini poznati rođak, 41-godišnji unuk Jason Freeman, na pitanje hoće li preuzeti posmrtne ostatke djeda-monstruma, izjavljuje da će 'razmotriti stvar'. Ne razmotri li stvar unuk, troškove snose američki porezni obveznici, što je sitnica u odnosu na 2,3 milijuna dolara koliko ih je stajalo gotovo pola stoljeća držanja kalifornijskog ubojice u zatvoru.

To je epilog mučne, krvave sage zvane ludilo Mansonove obitelji, opskurnog kulta čije su sljedbenice 1969. izvršile sedam ritualnih ubojstava bogatih stanovnika Los Angelesa na nagovor Mansona, među njima i supruge redatelja Romana Polanskog, Sharon Tate, u devetom mjesecu trudnoće. Iako se desetljećima analizirala njegova bolesna ličnost, iako je o njemu napisano desetke knjiga i snimljeno niz filmova i TV-serija, Amerikanci još uvijek traže odgovor na pitanje tko i što je Charles Manson.

  • +2
Charles Manson Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Personifikacija sotone? Sociopat? Psihopat? Narcis? Oportunist? Manipulator? Oportunist? Bijeli supremacist? Ženomrzac? Bolesni otpadak hipijevske kulture? Utjelovljenje zla? Na pitanje tko je on, sam Manson još je 1970. u magazinu The Rolling Stone odgovorio: 'Ja sam vaše zrcalo. Vi ste sve ono što vidite u meni.' Koliko je luđak bio daleko od istine? U svakom slučaju, umro je istoga tjedna kada je Ratko Mladić prvostupanjski osuđen na doživotnu.

  • +9
Ratko Mladić Izvor: Reuters / Autor: STRINGER

Žene protiv silovanja: Tako to rade u New Delhiju

Ali Bijelu kuću muči jedan drugi problem: prošlog je tjedna izdala izvješće koje govori da je epidemija nekontroliranog korištenja opioida Ameriku 2015. stajala 504 milijarde dolara. Prošle godine zbog predoziranja lijekovima, najviše sredstvima protiv bolova i ilegalnim opioidima kakav je heroin, umrlo je više od 64.000 Amerikanaca, dvostruko više nego desetljeće ranije. Zbog onoga što je nazvao najgorom krizom zloupotrebe lijekova u povijesti nacije, Trump je proglasio krizno stanje i najavio oštru promidžbenu kampanju. Zaboravio je reći tko će to financirati.

Tek toliko da znate: godine 2040. troškovi zdravstvene zaštitu u svijetu mogli bi narasti na 18 tisuća milijardi dolara, za razliku od osam tisuća milijardi, koliko je potrošeno 2013., prognoziraju Svjetska zdravstvena organizacija i Međunarodni institut za mjeriteljstvo i procjenu zdravlja. 

Hoće li i ove komandosice ući u odred za silovanje? Autor: Pragati Maidan TV

Ako ne mogu muškarci, neka to čine žene, poručuje policija New Delhija, objavivši osnivanje ženskih policijskih odreda za borbu protiv silovanja.

Pet godina nakon što je slučaj grupnog silovanja i ubojstva jedne studentice i njezina dečka potresao Indiju, promijenilo se nije ništa. Prošle godine u gradu je zabilježeno (službenih) 2.150 slučajeva brutalne obljube, neki i sa smrtnim ishodom, 67 posto više od 2012., zbog čega je 'silovateljska metropola' New Delhi, uz brazilski Sao Paulo, za žene najopasniji grad na svijetu. Policija zbog toga ovoga prosinca izvodi na ulice 600 specijalnih patrola zvanih Raftaar (Brzina), posebno trenirane policajke na motociklima koje će nakrcane vatrenim oružjem, kamerama, GPS-om, sprejevima za oči i drugim pomagalima, patrolirati mračnim dijelovima New Delhija, naročito u blizini škola i sveučilišta. U gradu čije šire područje broji 26 milijuna stanovnika, onih 600 gradskih ratnica na kotačima kap je u moru, ali policija vjeruje da će one biti brže i učinkovitije djelovati od muških kolega koji se ne mogu automobilima probijati kroz uske uličice grada.

P.S. Što prvo morate učiniti pri ulasku u pariški restoran O'Naturel? Skinuti se do gola, uključujući gaće. O'Naturel je prvi nudistički restoran u francuskoj metropoli, a njegov suvlasnik Mike Saada kaže da je želio golaćima pružiti uživanje u slobodi tijela izvan ljetne sezone i nudističkih kampova. Prozori lokala prekriveni su noću  gustim zastorima da prolaznici ne lukaju obnažene goste, a gosti moraju mobitele ostaviti u garderobi da ne naslikavaju druge. Za razliku od gostiju koje služe, konobari su odjeveni od glave do pete. Cijene, kaže Mike Saada, goste neće oderati do gaća.