merkel u problemu

Propali pregovori o koaliciji u Njemačkoj: Ovo su četiri scenarija za rasplet situacije

21.11.2017 u 19:10

Bionic
Reading

Propašću pregovora o takozvanoj koaliciji Jamajka Njemačka je ušla u razdoblje političke nestabilnosti koje bi zbog važnosti koju ta zemlja ima unutar Europske unije moglo imati brojne negativne reperkusije i na ostatak Europe. Pojedini analitičari smatraju da bi propast pregovora mogla značiti i kraj ere Angele Merkel koja je na vlasti u Njemačkoj od 2005. godine

Nakon izbora održanih krajem rujna pobijedila je koalicija demokršćana i bavarskih kršćana (CDU/CSU), ali nisu osvojili natpolovičnu većinu pa nisu mogli samostalno formirati vladu.

Situaciju za aktualnu premijerku Angelu Merkel, koja traži svoj četvrti kancelarski mandat, otežao je katastrofalan poraz socijaldemokrata (SPD) Martina Schulza, s kojima su do tada vodili vladajuću tzv. veliku koaliciju.

U SPD-u su procijenili da ih je koalicija s demokršćanima stajala glasova pa su odbili svaku mogućnost njenog obnavljanja te najavili odlazak u oporbu. Schulz je naglasio u ponedjeljak da njegova stranka ostaje pri stavu da se ne pridruži Kršćansko-demokratskoj uniji (CDU) kancelarke Angele Merkel u eventualnoj novoj vladajućoj 'velikoj koaliciji', prenio je Reuters.

Odmah nakon rujanskih izbora postalo je jasno da je jedina moguća kombinacija ta da se oformi stabilna vlada, koalicija CDU/CDS-a s liberalima iz Slobodne demokratske stranke (FDP) i Zelenima.

Riječ je o strankama koje imaju dijametralno suprotstavljena stajališta o imigraciji i tržištu pa su se očekivali teški pregovori, ali se vjerovalo da će dogovor na kraju ipak biti postignut.

I zaista, Zeleni su odustali od nekih svojih ključnih obećanja, poput zatvaranja svih postrojenja na ugljen u Njemačkoj i od potpune zabrane proizvodnje novih automobila pogonjenih na fosilna goriva poslije 2030. godine, ali liberali nisu željeli odstupiti od tvrdog stava prema imigraciji. Tako da se koalicija Jamajka - nazvana po zastavi te zemlje koju čine tri boje, crna, zelena i žuta, i koje simboliziraju demokršćane, Zelene i liberale - neće formirati.

Nekoliko je mogućih raspleta političke krize, a najizglednijim se čine novi izbori jer je Merkel odmah odbila mogućnost da vodi manjinsku vladu.

  • +17
Sva lica Angele Merkel Izvor: Reuters / Autor: EDGARD GARRIDO
  1. Merkel se može okrenuti socijaldemokratima, pokušati nagovoriti Schulza da se predomisli i s njima pokušati oformiti novu veliku koaliciju.
  2. Druga mogućnost je da se Merkel predomisli i pokuša oformiti manjinsku vladu ili s liberalima ili sa Zelenima. Iako su manjinske vlade u skandinavskim zemljama više pravilo nego iznimka, u Njemačkoj nije tako i kad bi se oformila takva vlada, vjerojatno bi bila kratkog daha. Odmah poslije izbora za Bundestag kancelarka Merkel je objavila da joj je namjera oformiti stabilnu vladu u Njemačkoj.
  3. Treća mogućnost je da se demokršćani, liberali i Zeleni vrate za pregovarački stol i dogovore koaliciju Jamajka.
  4. Posljednja mogućnost su izvanredni izbori.

Eventualne druge mogućnosti ne postoje jer se krajnje desnu Alternativu za Njemačku i Ljevicu ne smatra strankama podobnim za vladanje.

Pročitajte još i:

AfD, Kurz, Babiš: Novi desni populizam uvukao se u srce Europe

Politico.eu piše da je šefu FDP-a Christianu Lindneru, koji je naprasno prekinuo koalicijske pregovore, uzor Sebastian Kurz, šef Narodne stranke Austrije koji bi trebao, ako dogovori koaliciju, postati najmlađi premijer te zemlje u povijesti. Lindner, ugledajući se na Kurza, u politiku svoje stranke ugradio je čvršći stav prema migrantima i tako privukao konzervativnije birače razočarane blagim stavovima Angele Merkel prema izbjeglicama.

Dok se Merkel nalazila pod pritiskom svoje stranke, Lindner je zaključio da je dobar čas kockati se i izaći na nove izbore. Računa da bi mogao pokupiti još glasova nezadovoljnih konzervativnih birača.

'Čini mi se da Lindner gleda malo previše prema Austriji u posljednje vrijeme', kritizirao ga je šef Zelenih Cem Özdemir u ponedjeljak. Lindner je općenito u javnosti prikazan kao glavni krivac za neuspjeh pregovora i za sada se čini da se poruka 'bolje je i ne biti u vlasti, nego imati lošu vlast', koju je poslao nakon raskidanja pregovora o koaliciji, i nije uhvatila na plodno tlo, tj. prebacivanje krivnje za sada nije upalilo.

  • +19
Sva lica Martina Schulza Izvor: Reuters / Autor: Fabrizio Bensch

Od početka se znalo da će Zeleni i liberali teško funkcionirati u istoj koaliciji jer 'birače pecaju u istom bazenu', navodi Politico. Riječ je o visokoobrazovanom gradskom stanovništvu, s time da su simpatizeri liberala nešto konzervativnijeg profila.

Kada se podvuče crta, ipak se čini da je FDP naučio nešto iz svojih pogrešaka u prošlosti.

Posljednji put kada su koalirali s Merkel liberali su morali odustati od gotovo svih predizbornih obećanja zaradivši etiketu stranke beskičmenjaka te su se skoro raspali. Čini se da zbog toga Lindner nije spreman riskirati sudbinu stranke u zamjenu za četvrti kancelarski mandat Angele Merkel, premda to značilo i (privremeno) odustajanje od vlasti. Slična loša iskustva u koaliranju s Merkel imaju i socijaldemokrati pa se čini da su odlučni idućeg puta znatno skuplje prodati svoju kožu.