svijet u sedam dana

Merkel i May u borbi za Afriku, Kremlj najavio najveće vojne manevre, Australija dobila šestog premijera u deset godina

02.09.2018 u 18:00

Bionic
Reading

Tko je prošlog tjedna više šarmirao Afriku – Theresa May ili Angela Merkel? Nijemci su vratili kosti namibijskih žrtava, prvog genocida 20. stoljeća. Iako u SAD-u drastično raste broj oboljelih od gonoreje, sifilisa i klamidije, Trump drastično smanjuje financiranje programa za borbu protiv spolno prenosivih bolesti. U golemoj raciji usredotočenoj na hvatanje ubojica i nasilnika nad ženama u jednom danu uhićeno je više od 1000 muškaraca. Pregled tjednih događaja u svijetu čitajte u tekstu Davorke Grenac

'Kada liječnici žele provjeriti kognitivne sposobnosti pacijenta u šoku, obično ga pitaju tko je aktualni premijer Australije, ali odgovoriti na to pitanje danas nije lako ni samim liječnicima', komentirao je psiholog i društveni istraživač Hugh Mackay buru u australskom političkom vrhu koja je završila ostavkom premijera Malcolma Turnbulla i imenovanjem njegova nasljednika Scotta Morrisona, šestog premijera u zadnjih deset godina.

Multimilijunaš Turnbull pobijedio je na nedavnom tajnom glasanju o šefu svoje Liberalne stranke, ali je bio nepopularan među pripadnicima desnog stranačkog krila zbog energetske politike, liberalnog odnosa prema istospolnim brakovima i otvaranja vrata Australije izbjeglicama. To ga je došlo premijerske pozicije, pa od 31. kolovoza u njegovoj fotelji sjedi Scott Morrison, dosadašnji australski Zdravko Marić i bivši ministar useljavanja, arhitekt čvrste politike prema azilantima, uključujući njihovo beskonačno zadržavanje na udaljenim otocima. Sin je policajca i aktivni član pentekostalne evangeličke Crkve horizonta, a komentatorica Guardiana Van Badham opisuje ga kao političara koji 'objedinjuje doktrinu prosperiteta i neoliberalnu isusovštinu'.

Tko će više šarmirati Afriku - Theresa May ili Angela Merkel? Britanska premijerka prošlog tjedna krenula je u ofenzivu na tri ekonomski najjače zemlje, Južnoafričku Republiku, Nigeriju i Keniju. Moto je bio 'izuzetna prilika u izuzetno vrijeme', a razlog jasan: 'Budući da Britanija napušta EU, vrijeme je da produbimo i ojačamo globalno partnerstvo', objasnila je May. Ona je prvi britanski premijer u posjetu Keniji nakon više od tri desetljeća, a u Cape Townu je obećala uložiti u afričko gospodarstvo pet milijardi funti.

Theresa May - Maybot Izvor: Društvene mreže / Autor: youtube

Poslije susreta s hrvatskim premijerom Andrejom Plenkovićem i njemačka se kancelarka Angela Merkel s istim zadatkom te u istom tjednu uputila u tri afričke zemlje, Senegal, Ganu i Nigeriju. Zadatak: rješavati probleme sigurnosti, ograničiti divlju migraciju i jačati veze s afričkim kontinentom, na kojemu je Njemačka tek jedanaesta zemlja po količini investicija – njezina trgovinska razmjena s malom Austrijom trostruko je veća od razmjene s cijelim Crnim kontinentom.

  • +8
Andrej Plenković i Angela Merkel za nedavna susreta Izvor: Pixsell / Autor: Bernd Von Jutrczenka/DPA/PIXSELL

Angela Merkel nije svratila do Namibije, ali njezina je vlada prošle srijede toj državi vratila kosti tisuća muškaraca i žena iz etničke skupine Herera i Nama ubijenih tijekom njemačke kolonijalne vlasti u toj zemlji (1884. – 1919.). No precima žrtava nisu dovoljne samo kosti, nego traže ispriku Berlina za prvi genocid 20. stoljeća počinjen u razdoblju od 1904. do 1908. godine. Kosti nekih od 100.000 i nešto ubijenih domorodaca desetljećima su bile pohranjene u njemačkim bolnicama, muzejima i znanstvenim ustanovama jer su ih Nijemci donijeli kući zbog rasnih znanstvenih eksperimenata. Njemačka vlada jest priznala genocid, ali umjesto zahtjeva za reparacijom prihvaća 'političku i moralnu obvezu liječenja rana'.

Početkom rujna 300.000 ruskih vojnika i 900 tenkova sudjelovat će na najvećim vojnim vježbama od vremena vrhunca Hladnog rata, uključujući jedinice na kopnu i u zraku, najavio je prošlog tjedna Kremlj uz obrazloženje da je međunarodna klima 'često agresivna i neprijateljska prema Rusima', pa time žele pokazati čime raspolažu. A Amerikanci? Trump je otkazao ovogodišnju vojnu paradu u Washingtonu zbog 'smiješno visoke' cijene, koju je Pentagon digao za 80 milijuna od prvotne procjene.

U maniri štedljivog gospodara, američki je predsjednik također donio odluku o ukidanju 200 milijuna dolara pomoći Palestincima u Gazi i na Zapadnoj obali. To je učinio 'uzimajući u obzir izazove s kojima se međunarodna zajednica suočava u pružanju pomoći u Gazi, u kojoj kontrola Hamasa ugrožava živote građana Gaze i degradira ionako strašnu humanitarnu i gospodarsku situaciju u tom području', glasi službeno priopćenje.

Sjedinjene Države u siječnju su ionako drastično uskratile sudjelovanje u pomoći UN-ovoj agenciji za palestinske izbjeglice (UNRWA). Sve je to dio priče u kojoj je otvaranjem veleposlanstva u Jeruzalemu Washington priznao Sveti grad glavnim gradom Izraela, iako njegov istočni dio Palestinci doživljavaju kao prijestolnicu buduće države.

  • +12
Prosvjedi protiv Trumpove odluke o Jeruzalemu održani još lani Izvor: Reuters / Autor: REUTERS/Darren Whiteside

Trumpova je administracija i kod kuće drastično sasjekla financiranje vladinih programa javnog zdravstva. Slučajno ili ne, prošlog utorka Centar za kontrolu i prevenciju bolesti objavio je izvješće o rekordnom broju od 2,3 milijuna novih slučajeva Amerikanaca oboljelih od spolno prenosivih bolesti sifilisa, gonoreje i klamidije u 2017., unatoč činjenici da u prosjeku imaju manji broj spolnih odnosa nego ranije. Doduše, smanjenje financiranja programa za borbu protiv seksualno prenosivih bolesti počelo je još 2003., ali unatoč alarmantnim podacima o novim oboljenjima, sadašnja ga administracija za sljedeću godinu smanjuje za novih 17 posto.

Brazilcima je prekipjelo. Prošlog tjedna u jednom danu uhićeno je više od 1027 muškaraca tijekom goleme racije prvenstveno usredotočene na osumnjičenike za ubojstava i nasilje nad ženama, naročito za femicid, ubijanje žena zato što su žene. U raciji je sudjelovalo 6600 policajaca u 16 država, a to je početak velike operacije Cronos, kojoj je cilj smanjiti broj najtežih zločina u zemlji poznatoj po jednoj od najviših stopa ubojstava na svijetu zahvaljujući trgovini drogom i narkobandama (63.880 ubojstava 2017.), ali i po nasilju nad ženama kao posljedici nabrijane kulture muškog šovinizma.

P.S. Lopovi u brazilskom susjedstvu Paragvaju puni su mašte. Drznuli su se provaliti u oružarnicu jedne policijske postaje u gradu Capiata i replikama zamijeniti 42 borbene puške FAL belgijskog proizvođača FN Herstala. Inspekcija je otkrila prijevaru tek nakon dojave da su se puške pojavile na crnom tržištu u Argentini i Brazilu po cijeni od 10.000 dolara. Paragvajski mediji nazivaju to najneugodnijim skandalom u povijesti domaćih policijskih snaga. U Paragvaju se dobro sjećaju prošlogodišnje pljačke zaštitarske tvrtke Prosegur u drugom najvećem gradu Ciudad del Esteu, u kojoj je sudjelovalo 50 gangstera naoružanih lansirnim raketama, snajperima, granatama, čak i protuzračnim oružjem, ukravši 35 milijuna eura. Protiv takvih se nije zgodno boriti drvenim puškama.