LIBERALI U DUBOKOJ KRIZI

Merkel gubi vjernog koalicijskog partnera

10.01.2013 u 11:29

Bionic
Reading

Njemačka kancelarka Angela Merkel na jesen ove godine ima izbore koji će odrediti njenu političku budućnost, koja ovisi i o stanju aktualnog koalicijskog partnera, liberalnog FDP-a. No ova stranka je i dalje u dubokoj krizi, s predsjednikom upitnog autoriteta, o čemu svjedoče i medijske reakcije na FDP-ovu tradicionalnu stranačku klauzuru na Sveta tri kralja

'Roeslerova propuštena šansa', 'Vrijeme šefa Roeslera ističe', 'Kvazioproštajni govor Philipa Roeslera', tako glase naslovi u vodećim njemačkim novinama koji su osvanuli nakon tradicionalne stranačke klauzure liberalnog FDP-a na Sveta tri kralja. Predsjednik stranke Philip Roesler je ostao na čelu, iako mu se fotelja u međuvremenu ozbiljno klima, a ni njegov istup u Stuttgartu nije uspio odagnati sumnje o Roeslerovoj sposobnosti da liberale opet dovede u Bundestag. Naime, FDP je u anketama već mjesecima ispod praga od pet posto (trenutno na četiri posto), stranka je izgubila niz pokrajinskih i lokalnih izbora, a nakon četiri godine koalicije s Merkeličinim CDU-om se ne mogu pohvaliti velikim liberalnim političkim uspjesima.

Uostalom, zbog svega toga su liberali maknuli prethodnog stranačkog šefa, ministra vanjskih poslova Guida Westerwellea, a tada kao spasitelj slavljen Roesler danas je u istoj poziciji, s najmanje pola vlastite stranke koja mu radi o glavi. Glasovi o tome kako Roeslera, inače i ministra gospodarstva, treba smijeniti s čela FDP-a mogli su se čuti pred stranačku klauzuru, a najglasniji je bio Dirk Niebel, FDP-ov ministar za međunarodnu pomoć. Stranačkog šefa je zbog neuspješnosti kritizirao i niz drugih vodećih liberala, poput moćnog šefa FDP-a u Schleswig-Hohlstein Wolfganga Kubickija, koji – za razliku od Roeslera – ima iskustva s pobjeđivanjem na izborima.

Stoga se s nestrpljenjem čekalo što će Roesler reći vlastitoj stranci ove nedjelje, no ocjene njegova govora su poražavajuće. 'Iako je Roesler pod pritiskom i kritika na njegovo vodstvo raste, na tradicionalnom sastanku liberala na Sveta tri kralja održao je blijedi i općeniti govor o slobodi, a nije odgovorio svojim kritičarima niti napao političke protivnike. Nakon toga su njegovi unutarstranački protivnici još više osnažili', konstatira u analizi Der Spiegel.

U kuloarima se govori kako će Roeslera na kraju pokušati srušiti predsjednik liberalne frakcije u Bundestagu Rainer Bruderle, koji ima ambicije biti vodeći kandidat FDP-a na nadolazećim izborima. Bruderle je pak održao vatreni govor u kojem je pozvao na izborni trijumf unatoč nedaćama te bez dlake na jeziku napao političke protivnike, pa se čini kako je takva retorika potrebna FDP-u, koji se opravdano plaši odlaska na političku marginu.

Tako je stranačka klauzura u Stuttgartu, koja je trebala razriješiti aktualna previranja u stranci, rezultirala još slabijim stranačkim predsjednikom i još jačom unutarnjom opozicijom. 'Liberali se sada jedino znaju baviti spletkama i međusobnim podmetanjem', konstatiraju njemački komentatori te najavljuju kako će se cirkus nastaviti.