novi izbor

Melisa Skender izabrana za glavnu tajnicu HND-a

06.10.2022 u 16:47

Bionic
Reading

Nova glavna tajnica Hrvatskog novinarskog društva je novinarka Melisa Skender, odlučio je Središnji odbor HND-a na sjednici 4. listopada nakon provedenog javnog natječaja. Melisi Skender četverogodišnji mandat počinje 2. studenog 2022., izvijestio je HND

Melisa Skender diplomirana je novinarka, a u novinarstvu je od 1996. godine i gradske rubrike Večernjeg lista. U svojoj dugogodišnjoj profesionalnoj karijeri pisala je za tjednik Nacional, neprofitne portale Lupigu, Forum.tm i Faktograf te HND-ov Novinar, radila je i na na Radiju 1, Radiju 101 i Yammatu, a u HND dolazi s mjesta koordinatorice digitalnih alata Gonga.

Dvadeset i četiri godine je redovna članica Hrvatskog novinarskog društva te je dobitnica Nagrade HND-a "Marija Jurić Zagorka" za internetsko novinarstvo za 2016. godinu. Članica je redakcije portala Lupiga s kojim je potkraj 2017. godine pokrenula uspješnu kampanju za masovnu financijsku podršku (crowdfunding) "Ima nas!". Također je predsjednica HND-ova ogranka na Lupigi.

Nedavno je surađivala na projektu Modeli financiranja lokalnih medija HND-a i SNH, za koji je radila analizu financiranja lokalnih medija, što je tema kojom se bavi od 2013. godine i prvog takvog istraživanja za HND-ovo glasilo Novinar.

Povezana je aktivno s organizacijama i osobama koje se bave ili su zainteresirane baviti se otvorenim podacima u novinarstvu.  

U svom programu istaknula je kako će raditi na osnaživanju i povećanju članstva HND-a, uz promoviranje jasnih kriterija te na obnavljanju i aktiviranju ogranaka izvan Zagreba, svjesna kako je HND zagovarački i programski snažan onoliko koliko je jaka i motivirana njegova baza članstva.

Kao najvažniji dugoročni cilj navela je obnovu i opremanje Novinarskog doma, odnosno pripremu konkretnih prijedloga i strategija prema tom cilju jer je riječ o zgradi koja je prvo i najčvršće jamstvo neovisnosti HND-a. Dugoročni cilj bio bi, smatra, stvoriti i financijsko-administrativni tim koji će biti kapacitiran za vođenje većih projekata i pružanje usluga u administraciji projekata organizacijama HND-a.  

Središnji odbor HND-a je, nakon izbora Melise Skender, na velikom trudu i doprinosu uspješnom radu novinarske strukovne organizacije zahvalio dosadašnjoj glavnoj tajnici Emi Tarabochiji Veršić.