BIVŠI PREDSJEDNIK GUBI UTJECAJ

Medvedev - premijer ili simpatično tehničko osoblje?

  • Autor: M. Stričević
  • Zadnja izmjena 22.06.2012 08:40
  • Objavljeno 22.06.2012 u 07:00
dmitrij medvedev

dmitrij medvedev

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Otkako je odstupio s predsjedničke pozicije i zamijenio se s Putinom za fotelju premijera, Dmitrij Medvedev kao da polako nestaje u jednoličnoj birokratskoj masi iz koje je prije pet godina i izvučen kako bi 'zbog ustavnih procedura' na jedan mandat preuzeo čelnu poziciju ruske države

Glasovita 'tandemokracija' možda nikad nije djelovala neuvjerljivije. Nakon što je Medvedev u svibnju preselio iz Kremlja u Bijeli dom (zgradu ruske vlade), u suprotnom smjeru zaputili su se kadrovi koje se smatralo 'putinovskima' - nesklonima liberalizaciji režima i smanjivanju državne kontrole nad ekonomijom koju je kao predsjednik zastupao Medvedev. Među onima koji su tada migrirali prema Kremlju bio je i tajanstveni Igor Sečin, Putinov 'specijalac' kojeg portal Slon opisuje kao 'heroja nebrojenih unutarkremaljskih obračuna', a Moscow Times kao vođu najtvrđeg režimskog klana 'silovika': vojnih i obavještajnih veterana koji daju 'mišiće' Putinovoj vladavini.

Vlada koju je sastavio Medvedev djeluje svježe, no analitičari su odmah izrazili skepsu da će se o iole bitnijim državnim stvarima samostalno odlučivati bilo gdje izvan Kremlja.

Možebitna potvrda njihovih prognoza stigla je proteklog tjedna, kada je Ured predsjednika objavio da Kremlj formira novu Komisiju za razvoj trgovačko-energetskog sektora i ekološku sigurnost. To tijelo upravljat će rudnim nalazištima te kontrolirati rad i plaćanja svih naftno-plinskih kompanija u Rusiji.

Vodit će ga osobno Vladimir Putin, a zamjenik će biti nitko drugi do Igor Sečin, čovjek mutne obavještajne prošlosti i zastrašujuće sadašnjosti - on je u ime države raskomadao naftni imperij Mihaila Hodorkovskog i općenito slovi za tihu jezu među ruskim biznismenima. Nazivan 'Putinovim sivim kardinalom', Sečin rijetko istupa u javnosti, a analitičari smatraju da je već godinama ključni čovjek režima za pitanja energetike kao glavne poluge gospodarskog razvoja Rusije. Dok je Putin bio premijer, Sečin je bio njegov zamjenik baš za taj sektor. Sada istu funkciju ima u novoosnovanoj komisiji, a uz to je i šef najveće ruske naftne kompanije Rosneft, iz koje ga Medvedev nije uspio potjerati.

Medvedev ima svog vicepremijera za energetiku, Arkadija Dvorkoviča, no nakon stvaranja nekovrsne paralelne vlade postavlja se pitanje koja je uopće Dvorkovičeva domena. Slon komentira kako je to 'težak, ako ne i fatalan udarac na autonomnost vlade Medvedeva'.

Ovakvi potezi Kremlja idu u prilog tezama koje u ruskoj javnosti postoje već dugi niz godina, a koje kažu da drugi čovjek ruskog poretka nije eksponirani, liberalnoj javnosti simpatičniji Medvedev, nego kudikamo povučeniji, misteriozni Igor Sečin.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi