POČETAK KRAJA

Međunarodna zajednica neće više tolerirati Dodika?

Bionic
Reading

Politička nedosljednost predsjednika Republike Srpske i lidera SNSD-a Milorada Dodika više se neće tolerirati u međunarodnim političkim krugovima, ocijenili su sugovornici agencije Anadolija, komentirajući odluku veleposlanika SAD-a Patricka Moona da se tijekom službenog posjeta Banjluci ne susretne s prvim čovjekom tog entiteta

'Milorad Dodik nije više miljenik ni Sjedinjenih Američkih Država, ali ni velikog dijela međunarodne zajednice i jučerašnja izjava ambasadora Moona da su sastanci s Dodikom postali frustrirajući samo je posljedica Dodikovog poimanja politike', kazao je Slobodan Popović zastupnik SDP-a BiH u Narodnoj skupštini RS. 'Dakle, izjava Moona nije prosti umjetnički dojam njega kao pojedinca, već jasna poruka diplomacije najjače države svijeta da je došlo vrijeme da se Dodiku objasni da nije centar svijeta i da postaje sve više faktor političke destabilizacije, a ne stabilizacije BiH. Jer, krajnje je vrijeme bilo da mu se jasno kaže da se dogovor u BiH ne može graditi na tezi da će dogovora biti samo ako svi prihvate ono što Dodik traži', istaknuo je Popović.

Prema njegovom mišljenju, ovo bi mogla biti i jasna naznaka 'tihe izolacije' predsjednika RS koja dolazi od međunarodnih dužnosnika, s jasnom porukom da postoje 'postulati političkog djelovanja koji se zbog njega neće kršiti'. 'Međunarodna zajednica već je preumorna od bosanskohercegovačkih političara, pa i Milorada Dodika i svih danih, a neispunjenih obećanja i ambasador SAD-a je to jasno poručio predsjedniku RS', ocijenio je Željko Roljić urednik političkog magazina Respekt iz Banjaluke

Prema njegovim riječima, Dodiku je upućena jasna poruka da se od njega očekuju konkretni potezi na reformskom putu BiH, a građanima RS da 'shvate da aktualna vlast u Republici Srpskoj nema više podršku međunarodne zajednice i da se njihovo ponašanje neće do u nedogled tolerirati'. 'Milorad Dodik više nije miljenik američke diplomacije i to je veoma važno, jer takva poruka dolazi iz usta veleposlanika SAD-a', istakao je Roljić.

Dodao je da je nakon svega potpuno jasno da bi 'predsjednik RS-a mogao biti stavljen u neku vrstu političke izolacije, jer svojim političkim djelovanjem usporava integrativne procese kako u BiH tako i regiji'. Tanja Topić, politička analitičarka fondacije Freidrich Ebert, kazala je da je 'poruka ambasadora Moona bila adresirana na točno ime i prezime i da možda predstavlja jasnu vrstu upozorenja Miloradu Dodiku da se njegovo političko ponašanje neće tolerirati'. Istaknula je da treba razumjeti da to ne važi za cijelu RS i njene institucije, o čemu svjedoče jučerašnji susreti ambasadora Moona s predsjednikom Vlade i Narodne skupštine RS.

Topić smatra da je jasno da je politička izolacija RS-a od međunarodnih dužnosnika počela već ranije te zaključuje da je 'moguće da su i izjave veleposlanika SAD-a potvrda tog trenda'. Potpredsjednik PDP-a Zoran Đerić je, u jučerašnjoj izjavi za agenciju Anadolija, istaknuo je da je 'nacionalistička retorika kojoj Dodik pribjegava očito i dovela do zaokreta odnosa veleposlanika SAD-a prema njemu'. 'Ovo ne pokazuje odnos ambasade SAD prema instituciji predsjednika RS, nego prema Dodiku osobno', naglasio je Đerić.

Sugovornici agencije Anadolija ipak smatraju da izjave ambasadora SAD-a ne treba dovoditi u vezu sa stavovima koje je o budućnosti BiH odnosno RS iznio premijer Srbije Ivica Dačić. I Popović i Roljić kažu da su Dačićeve izjave o mogućim budućim pritiscima na RS iz Europske unije 'traženje izlazne strategije srpskog premijera zbog sporazuma Prištine i Beograda oko Kosova'. 'Jedino u čemu je Ivica Dačić u pravu je kada kaže da će, nakon što se stanje na Kosovu dovede u red, BiH ostati jedini problem zapadnog Balkana', zaključio je Popović.