SVETIŠTE U IZGRADNJI

Međugorje kao poslovna zona Dugopolje

22.01.2011 u 09:16

Bionic
Reading

I u Međugorju, koje je svake godine cilj hodočašća oko milijun hodočasnika iz cijelog svijeta, u zimskim mjesecima izvan sezone je mirno i taj hercegovački gradić sniva zimski san. Sada u siječnju, osim nogometaša Dinama koji su tamo na pripremama i borave u hotelu 'Vila Regina', gotovo da i nema hodočasnika. Aktivna su samo gradilišta na kojima se podižu brojni novi objekti i nekadašnje malo hercegovačko mjesto sada više sliči na poslovnu zonu Dugopolje nego na posvećeno mjesto

U župnoj crkvi ovog vikenda na misi na engleskom jeziku u podne i na misi u jedan sat tek je nekoliko desetaka hodočasnika, ali i domaćih ljudi. Slično je i u podnožju 'brda ukazanja' gdje smo vidjeli manji broj hodočasnika. Međugorje u lipnju ove godine obilježava trideset godina od početka fenomena, kada je šest pastira iz tog gradića, kako svjedoče, ugledalo Gospu, Kraljicu Mira. Iako su se službene crkvene vlasti i Vatikan nisu od početka pozitivno postavili u odnosu na događaj, fenomen je svejedno s godinama rastao, pa je zbog toga 2010. godine u Vatikanu osnovana i komisija koja će odlučiti o vjerodostojnosti svjedočenja šest mladih vidjelaca iz Međugorja.

Činjenica da Međugorje Vatikan ne priznaje čini ga još privlačnijim vjernicima

Što god komisija odlučila, popularnost i raširenost kulta Međugorja u svijetu činjenica je i hodočasnici zaista dolaze sa svih strana svijeta, ponajviše iz Italije i Južne Amerike u kojoj je jak marijanski kult.

Nekoliko Talijana i Brazilaca koje smo sreli u toj turističkoj hercegovačkoj meki kazali su nam da je Međugorje veoma popularno u njihovim zemljama. Štoviše, po njihovim tvrdnjama, to što su u konfliktu s Vatikanu samo dodatno doprinosi popularnosti fenomena, a i spretni Hercegovci upravo na tome napravili su više nego dobar posao.

Misteriozni nestanci

S lokalcima, koje smo susreli u jednom međugorskom kafiću, popričali smo o još jednom misterioznom fenomenu, a to su neobjašnjivi nestanci čak devet osoba u posljednjem desetljeću. Nakon nekog vremena, nekada i nakon nekoliko mjeseci, trupla pet ili šest nestalih pronađena su na teško pristupačnom terenu u hercegovačkom kamenjaru, ali ostali nestali nikada nisu pronađeni.

Jednog talijanskog svećenika nestalog prije osam ili devet godina su čak, osim lokalne policije, tada tražili i pripadnici SFOR-a, ali ništa nije pronađeno. Lokalni crkveni krugovi te misteriozne nestanke, o kojima se inače nije puno pisalo u medijima, ne negiraju, već ih objašnjavaju neopreznošću hodočasnika pri usponu, primjerice na obližnji vrh Križevac, po surovom kamenjaru i ljetnoj nesnosnoj vrućini, gdje se lako zaluta ili teško povrijedi.

U gradiću, u kojem inače kraj župne crkve stoje natpisi 'tišina', ovih dana vrlo je mirno, aktivna su samo gradilišta na kojima se podižu brojni novi objekti i nekadašnje malo hercegovačko mjesto sada više sliči na poslovnu zonu Dugopolje nego na posvećeno mjesto Kraljice Mira. No ne treba sumnjati da će, bez obzira na odluku vatikanske komisije, 24. lipnja sve biti spremno za proslavu punih 30 godina od ukazanja Gospe u Međugorju.