VLADA OPTUŽUJE

'Medijima uništavaju mesnu industriju!'

09.09.2010 u 15:01

Bionic
Reading

Vlada je na dobar dio današnje sjednice provela demantirajući brojne napise Jutarnjeg lista o nekvalitetnoj mesnoj industriji. Tvrde da je hrvatsko meso visoke kvalitete te da 'netko' namjerno ruši hrvatski rejting u mesnoj industriji

Ministar poljoprivrede Petar Čobanković tvrdi da je Hrvatska osigurala kvalitetu mesa rigoroznim uvjetima koje je propisala Europska unije, kako su osigurali stabilnost cijena te da mesna industrija posluje sa suficitom.

'U medijima vlada antipropaganda u vezi sigurnosti proizvodnje mesa, a Hrvatska je 27. srpnja zatvorila poglavlje 12. u pregovorima s Europskom unijom koje se tiče sigurnosti hrane i svi su zakoni u potpunosti usklađeni s onima Europske unije', tvrdi Čobanković i objašnjava da se više nitko ne može baviti proizvodnjom hrane bez potvrda kojima prethode rigorozne provjere Ministarstva poljoprivrede i Ministarstva zdravstva.

'Točno se zna gdje je govedina uzgojena, gdje zaklana i gdje konfekcirana. Najveći dio hrvatske mesne industrije izvozi u SAD, Kanadu i zemlje NATO saveza, a suficit nam iznosi čak 500 tona mesa', tvrdi Čobanković i kaže da Hrvatska kaska jedino u proizvodnji svinjskog mesa koje uvozimo 15 posto od ukupnih potreba.

'Sve priče o stavljanju mesa koje je 10 godina bilo zamrznuto na police su besmislica. U medijima se piše o tome na senzacionalistički način i to su štetne informacije za Republiku Hrvatsku i mesnu industriju', rekao je Čobanković i, na neki način, još jednom 'prisegnuo' na mjestu ministra poljoprivrede:

'Odgovorno garantiram za sigurnost i ispravnost hrane koju hrvatski građani jedu!'

Za sigurnost su na sjednici Vlade jamčili i ministar zdravstva Darko Milinović koji se pohvalio s 15.000 nadzora nad ispravnošću hrane u posljednje tri godine. Javio se čak i glavni pregovarač za Europsku uniju i potvrdio da je zatvoreno 12. poglavlje u pregovorima što je, kaže, dokaz da ispunjavamo sve uvjete i da je naša mesna industrija uredu.

Ministar regionalnog razvoja Božidar Pankretić rekao je da netko namjerno želi poljuljati povjerenje u sustav: 'Nažalost, netko to radi namjerno i sve ove medijske priče su loše i neistinite. Ministar obrazovanja Radovan Fuchs pozvao je novinare da dođu u hrvatski veterinarski institut za koji kaže da je jedan od najboljih u Europi, a potpredsjednik Vlade Slobodan Uzelac otišao je i korak dalje:

'Ovo je puno ozbiljnija tema nego što se čini na prvi pogled u medijima. Može se iz toga svašta zaključiti. Pojedinac je u Hrvatskoj sada zbunjen, a sada se i Vlada pita tko to radi, zašto to radi i kome to sve treba. Molim nadležne službe da se pozabave pitanjem tko i zašto podmeće priče?'