novi premijer

Mediji i rivali Borisu Johnsonu: prestani se skrivati

11.06.2019 u 14:44

Bionic
Reading

Borisa Johnsona, jednog od glavnih favorita za nasljednika premijerke Therese May, u utorak su kritizirali njegovi rivali jer izbjegava javnost tijekom borbe za tu funkciju

Nakon tri godine političkog kaosa oko Brexita vladajući torijevci biraju novog čelnika među 10 kandidata, a nadaju se da će novog premijera imati do kraja srpnja.

Johnson, bivši ministar vanjskih poslova, gradonačelnik Londona i predvodnik službene kampanje za izlazak iz Europske unije prije referenduma 2016., favorit je u toj utrci, usprkos nizu skandala i gafova. Kladionice mu za to daju vjerojatnost od 60 posto.

Rivali napadaju Johnsona zbog njegovih obećanja o poreznim rezovima za bogate, o Brexitu sa ili bez dogovora te o njegovoj vidljivoj želji da se pritaji.

Protukandidat Matt Hancock je rekao kako smatra da svatko tko se kandidira za premijera mora biti otvoren prema analizi javnosti i odgovarati za svoje riječi i postupke.

'Svi trebaju sudjelovati u predloženim televizijskim debatama. I mislim da trebamo reći: zašto ne?+, rekao je Hancock za BBC radio.

'Nemam ništa za skrivati i zato sam ovdje', zaključio je.

S njim se slaže Mark Harper, još jedan kandidat, koji je poručio: 'Ako nemaš ništa skrivati neće ti biti teško odgovarati na pitanja'.

Johnsonov glsanogovornik još nije odgovorio na ove kritike, a bivši ministar je u utorak ujutro napustio svoj dom u Londonu bez komentara. Svoju kampanju za vodstvo Velike Britanije započet će u srijedu.

Daily Mail, druge najčitanije britanske dnevne novine, Johnsonu su poručile kako je 'vrijeme da izađe iz svog bunkera'.

'Inače izričito žudi za pozornošću medija... No sad je tjednima u svom rovu i na kapaljku objavljuje svoje mutne ideje o reformama', pišu te novine.

Rivali smatraju kako Johnson izbjegava pozornost jer time samo može izgubiti izbore - jedna kriva riječ ili neprimjerena šala, po čemu je poznat, mogli bi ga koštati njegove uloge favorita za funkciju premijera.

Johnson se proslavio kao novinar u Bruxellesu koji je napadao Europsku uniju, a potom se pridružio konzervativcima.

Neke Europljane je uoči referenduma o Brexitu uznemirio tvrdnjama da su ciljevi EU-a slični onima Adolfa Hitlera i Napoleona.

Svojom dovitljivošću i ekscentričnim stilom izvukao se iz niza skandala, kao kad je dobio otkaz iz stranačkog tima za smišljanje mjera jer je lagao o svojoj izvanbračnoj vezi.

No gdje drugi nisu to uspjevali, Johnson je postajao sve popularniji, što je kulminiralo dvjema pobjedama na izborima za gradonačelnika Londona, grada koji teži ljevici, 2008. i 2012. godine.