postizanje ravnoteže

May se nakon Johnsonove ostavke uzda u lojalnog Hunta koji u početku nije bio sklon Brexitu

10.07.2018 u 15:27

Bionic
Reading

Imenovanje Jeremyja Hunta za novog britanskog ministra vanjskih poslova umjesto buntovnog Borisa Johnsona moglo bi promijeniti ravnotežu u ministarskoj ekipi Therese May jer je novoimenovani šef diplomacije jedan od najvjernijih i najbližih suradnika britanske premijerke, ocjena je tamošnjih političkih analitičara

Dugogodišnji britanski ministar zdravstva Jeremy Hunt, kojeg je premijerka imenovala šefom diplomacije umjesto Borisa Johnsona nakon što je ovaj podnio ostavku, poručio je nedugo nakon preuzimanja Foreign Officea kako je počašćen imenovanjem u, kako je kazao, ključnom trenutku povijesti države.

'Vrijeme je da se našoj premijerki pruži podrška kako bi postigla veliki sporazum o Brexitu - sad ili nikad', naveo je Hunt na svojem profilu na Twitteru odmah nakon što je u ponedjeljak imenovan novim ministrom vanjskih poslova.

Nakon Johnsonove smjene i Huntova imenovanja britanski politički analitičari nisu propustili podsjetiti kako je sada već bivši šef diplomacije bio jedan od najistaknutijih zagovornika izlaska Velike Britanije iz Europske unije, dok je istovremeno tijekom kampanje uoči referenduma 2016. godine novi ministar vanjskih poslova podržavao opciju ostanka u EU.

Godinu kasnije Hunt se pak predomislio oko Brexita, navodeći kako je 'razočaran arogancijom Europske unije tijekom pregovora'.

  • +4
Theresa May Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

Nakon što je promijenio prvotno mišljenje o izlasku iz EU-a, Hunt je prošlog mjeseca izjavio kako je neprimjereno to da kompanije poput Airbusa upozoravaju na premještanje radnih mjesta zbog Brexita te da bi umjesto toga trebale stati iza premijerke u njezinim nastojanjima da isposluje kvalitetan sporazum o napuštanju Unije.

Sada već bivši šef diplomacije Johnson je, podsjetimo, u ponedjeljak podnio ostavku na funkciju u znak prosvjeda zbog vladinih planova o bliskim trgovinskim odnosima s Europskom unijom nakon što se istupi iz nje iduće godine.

>>> Boris Johnson: San o Brexitu umire

Johnson je u priopćenju nakon ostavke upozorio kako će Britanija 'završiti kao kolonija Europske unije'.

'Zaista srljamo prema statusu kolonije - i mnogi će se boriti za ekonomsku ili političku korist tog posebnog aranžmana', naveo je Johnson u priopćenju.

Optuživši premijerku May kako maše 'bijelim zastavama dok se predaje u pregovorima s EU-om', Johnson tvrdi da san o Brexitu 'umire, gušeći se bespotrebnom sumnjom u sebe'.

Premijerka je pak odgovorila kako je 'pomalo razočarana' Johnsonovom ostavkom nakon 'produktivnih razgovora o Brexitu' prošlog petka, ali ako on ne može podržati napore kako bi se postigao sporazum u interesu Britanije, onda je s pravom podnio ostavku.

>>> Brexit stoji britansko gospodarstvo 10 milijardi funti godišnje

Ostavku je u ponedjeljak u znak prosvjeda podnio i ministar za Brexit David Davis, nakon čega je May na njegovo mjesto imenovala Dominica Raaba, dosadašnjeg ministra za stambena pitanja i istaknutog zagovornika izlaska iz EU-a.