euforija na otoku

Engleski mediji strahuju za budućnost Brexita ako ispadnu od Hrvatske

09.07.2018 u 22:23

Bionic
Reading

Engleska javnost vrlo je osjetljiva kada je u pitanju njihova nacionalna nogometna vrsta, osobito kada ostvari rezultat iznad očekivanja, stoga ne čudi da u euforiji koja trese domovinu nogometa tamošnji tisak izvlači nevjerojatne priče kako bi dodatno podgrijavao nogometne strasti na Otoku. U vrtlog emocija, strasti i očekivanja neminovno se uplela i politika

Englesku, baš kao i Hrvatsku, trese nogometna polufinalna euforija pojačana uspjehom obje nogometne vrste.

Englezi su, naime, dosad samo tri puta u povijesti došli do polufinala, 1966., kada su kao domaćini bili prvaci, 1990., kada su osvojili četvrto mjesto, te prošle subote, kada su pobjedom nad Švedskom izborili polufinale s Hrvatskom.

Neočekivan uspjeh engleske reprezentacije tamošnji je tisak povezao s aktualnom političkom situacijom, točnije Brexitom i vladom premijerke Therese May, pa tako liberalni The Independent polufinalni sraz zakazan za srijedu sarkastično uspoređuje s polufinalem Svjetskog nogometnog prvenstva u Italiji 1990. godine, u kojem je Engleska izgubila od budućih prvaka svijeta, Njemačke.

>>> Snažan udarac Theresi May: 'Buldog Brexita' podnio ostavku

U nabrijavanju pred utakmicu u srijedu list je zavirio u arhiv političkih događanja 1990. na Otoku pa je tako izvukao podatak kako je tadašnja premijerka Margaret Thatcher četiri mjeseca nakon utakmice s Njemačkom izgubila vlast nakon 11 godina vladanja Downing Streetom.

  • +41
SP 2018., četvrtfinale: Švedska - Engleska (navijači) Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Iz tog podatka The Independent je izvukao zaključak kako vladavina sadašnje premijerke i proces Brexita uvelike ovise o pobjedi ili porazu engleske vrste predstojeće srijede, pa poručuje Englezima da, ukoliko žele prolazak dalje, nastave podržavati konzervativnu vladu Therese May.

  • +4
Theresa May Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

Poziv na podršku odaslan je svim Englezima, bez obzira na njihova politička uvjerenja, jer bi, prema zajedljivom zaključku lista, bezuvjetna podrška sadašnjoj premijerki mogla značiti pobjedu engleske reprezentacije i obratno - nastavak procesa izlaska Velike Britanije iz Europske unije, ali na znatno uspješniji način nego što ga premijerka trenutno vodi.