PRIJEVREMENI KRAJ GODINE?

Maturantima će ocjene zaključivati - ravnatelji

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 08.05.2009 23:18
  • Objavljeno 08.05.2009 u 23:07
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Na pomolu je prilično neizvjestan tjedan i za školarce. Nitko ne zna kako će i kada završiti školska godina. Kako doznaje HTV, potraje li štrajk, resorno ministarstvo razmatra mogućnost da školska godina završi prije roka

ZAGREB - Većina prosvjetara u dubrovačkim srednjim školama, primjerice, od utorka će, poput kolega im diljem zemlje, štrajkati, a ocjene maturantima, kojima najavljena obustava rada skraćuje nastavnu godinu, trebale bi biti zaključene četiri dana ranije, odnosno 11. umjesto 15. svibnja. Uoči najavljenog štrajka stigao je, naime, naputak Ministarstva znanosti da se ocjene učenicima četvrtog razreda zaključe ranije, a ukoliko to ne učini predmetni nastavnik, završnu ocjenu upisat će sustručnjak, odnosno nastavnik koji predaje isti predmet, a nije u štrajku, ili ravnatelj, piše Slobodna Dalmacija.

Potvrđuje to predsjednik Stručnog vijeća ravnatelja dubrovačkih srednjih škola i ravnatelj Turističko-ugostiteljske škole Antun Perušina. 'Naputak Ministarstva je da se ne vrši pritisak na zaposlenike čije je zakonsko pravo štrajkati, da se učenike pozove u školu na nastavu, kao i da se nastavnicima sugerira da učeničke ocjene zaključe prije utorka', precizira Perušina.

'Pretpostavljam da će ljudi htjeti izraziti nezadovoljstvo i štrajkati, ali isto tako i da će biti senzibilni prema maturantima, te odraditi svoj dio posla, odnosno zaključiti im ocjene', kaže Perušina.

Ravnatelj Pomorske škole Tomislav Vitković smatra kako su ravnatelji dovedeni u vrlo nezgodnu situaciju. 'Ili se zamjerite kolegama koji su u štrajku, što nipošto ne bih želio, ili roditeljima koji mogu reći 'ravnatelj je zaključio ocjenu, a nije mjerodavan sagledati učenikov kompletni učinak tijekom nastavne godine'', kaže Vitković i dodaje da mu je sindikalni povjerenik najavio štrajk gotovo svih djelatnika.

'Zamolio sam profesore da učenike pitaju i zaključe ocjene kako maturanti ne bi bili oštećeni, ali ne želim nikoga ni na što prisiljavati', dodaje na koncu Vitković.

Nastava u osnovnim i srednjim školama sljedeće školske godine počet će 7. rujna 2009. a završiti 18. lipnja 2010., objavilo je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa. Prvo polugodište trajat će do 23. prosinca 2009., a drugo će početi 11. siječnja 2010.

Zimski odmor trajat će od 24. prosinca 2009. do 8. siječnja 2010., a proljetni od 1. travnja do 9. travnja 2010.

Učenicima završnih razreda srednje škole nastava će završiti 18. svibnja 2010.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi