REFORMA OBRAZOVANJA

Matko Glunčić: Ne sabotiram ministricu Divjak i nemam veze s Hrastom

18.04.2018 u 13:06

Bionic
Reading

Nakon neuspjelog natječaja za čelno mjesto Ekspertne radne skupine državni tajnik u Ministarstvu obrazovanja Matko Glunčić tvrdi da nije protiv reforme obrazovanja, već da je samo otkrio koja su otvorena pitanja vezana uz tu temu

Glunčiću je sporna metodologija pisanja kurikula jer je u cijeloj Europi napušteno to da se on piše preko ishoda učenja.

Moramo uvesti i kontrolu kurikula. 'Nije kurikul najbitnija stvar u školstvu, najbitnija stvar su učitelji. Treba naći najbolje profesore i vidjeti na koji način oni uspiju zainteresirati djecu za gradivo. Zalažem se i za smanjenje gradiva', kazao je Glunčić u razgovoru za N1.

Poručio je da je uvijek pokušao vratiti priču na stručni nivo i da ga ne zanima ideologija, već kako će djeca bolje učiti u školi. 'Često je naše znanje faktografsko, a to treba transformirati u nešto što će učenicima biti zanimljivo. To treba transformirati u problematsko znanje', smatra Glunčić.

Kaže da se ogradio od potpore Hrasta. 'Uvijek se zalijepe različiti ljudi. Ne nastupam s političke pozicije. Nisam član Hrasta, a možda su me podržali iz političkog oportunizma. Mi nemamo nikakav presjek', poručio je.

Istaknuo je da bi kurikul morao biti rezultat zajedničkog nastojanja različitih struja jer ne možete s bilo koje pozicije nametnuti obrazovanje djeci, mora postojati kompromis.

Nakon što se prijavio na natječaj za čelnika Ekspertne radne skupine ukinuto je to radno mjesto.

'Bolje da stvar ide nego da stoji. Nema potrebe zaustavljati procese, pitanja su bitnija od mene, Matka Glunčića. Pitanje je budućnosti naše djece. Moramo se početi prilagođavati modernom dobu i učiti djecu da mogu naći posao na tržištu rada. Nisam spreman zaustavljati to ni u jednoj fazi. Pomoći ću Fuchsu da to valorizira i uvede načine vrednovanja kroz koje ćemo vidjeti što je dobro', istaknuo je.

  • +5
Matko Glunčić Izvor: Pixsell / Autor: Dalibor Urukalovic

Kaže da je s njim kontaktirao Fuchs, kojemu se stavio na raspolaganje.

No s ministricom obrazovanja Blaženkom Divjak nije razgovarao jer je ona bila u Povjerenstvu za provedbu strategije obrazovanja pa je smatrao da možda nije bilo ni dobro da razgovaraju. 'Nisam htio razgovarati ni s jednim članom da ne bismo zatrovali postupak', objasnio je.

'Cijelo vrijeme nudim suradnju ministrici Divjak. Uredno sam odrađivao svoj posao i sve sam jako dobro napravio. Možete provjeriti. Ni u jednom trenutku nisam sabotirao bilo koji dio rada u Ministarstvu. Radim najbolje što mogu', poručio je.

Plenkoviću ne zamjera to što ga je izigrao za čelno mjesto Ekspertne skupine, a o ostavci na mjesto državnog tajnika ne razmišlja. 'No hard feelings', kazao je premijeru.