PRAVOSUDNA FARSA

Matijašević uhićen zbog tužbe bivšeg vlasnika Salonita

  • Autor: Hina
  • Zadnja izmjena 03.07.2009 16:44
  • Objavljeno 03.07.2009 u 16:35
Matijašević u društvu policije

Matijašević u društvu policije

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Bruno Konjević

Ročište na zagrebačkom Općinskom građanskom sudu na koje je policija iz Splita dovela predsjednika Hrvatske udruge sindikata (HUS) Ozrena Matijaševića odgođeno je za rujan jer se na sudu nije pojavio bivši vlasnik Salonita iz Vranjica Jozo Ćurković koji je privatno tužio Matijaševića zbog klevete.

Sindikalnog čelnika policija je na ročište dovela iz Splita, gdje je sinoć uhićen zbog neodazivanja na sudska ročišta, a danas se ispostavilo da je u dovedbenom nalogu greškom suda navedeno da ga je izdalo općinsko državno odvjetništvo, zbog čega se Matijaševiću sutkinja Iva Nikšić i ispričala.

"Drago mi je da je greška jer da je državno odvjetništvo podiglo optužnicu na temelju (optužbi) kriminalca koji im je nedostupan onda bi to tek bila farsa, ali i ovako je farsa jer se (postupak) nije završilo nego se nastavlja s pokušajem mirenja", rekao je Matijašević novinarima nakon ročišta. Kao razlog neodazivanja na sudske pozive, naveo je da ih nije dobio na zagrebačkoj adresi privremenog boravka.

Najavio je da se Ćurkoviću na mirenju neće ispričati jer i dalje stoji kod svega što je rekao te da će i dalje javno iznositi podatke o kriminalu i nezakonitostima te od državnih institucija tražiti da istražuju i sankcioniraju kriminal. Ocijenio je da se hrvatsko pravosuđe još jednom pokazalo najslabijim stupom društva.

Ispričao je da ga je Ćurković tužio jer je 2006. na prosvjedu radnika Salonita za njega rekao da ga je općinsko državno odvjetništvo optužilo zbog gospodarskog kriminala teškog više od stotinu tisuća kuna, a da istodobno splitski Trgovački sud prihvaća potraživanja Ćurkovićevih tvrtki nastalih na kriminalu.

Matijašević je rekao da su policajci prema njemu bili korektni, no ustvrdio je da je uhićen kao "zadnji kriminalac". Uhićenje smatra "jasnom porukom" svima koji su u prilici javno iznositi podatke, no, drži da ipak treba javno ukazivati na nezakonitosti jer će "samo sud javnosti pomoći u obračunu s kriminalom".

Zastupnica tužitelja izostanak Ćurkovića opravdala je njegovim liječenjem u inozemstvu, no nije znala gdje se on nalazim, ni ima li i drugo državljanstvo.

Na ročište nije došao ni drugooptuženi član HUS-a Jozo Marić koji je svoj izostanak opravdao neodgodivim sastankom.

Iduće ročište zakazano je za 2. rujna.

Još se ne zna hoće li odvjetnik Branko Šerić nastaviti braniti Matijaševića jer je ranije zastupa Ćurkovića, pa se mora utvrditi bi li to bio sukob interesa.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi