OPREČNI SINDIKATI

Matijašević: Linić je bio najbolji, Ribić:Kako je taj uopće bio popularan

06.05.2014 u 17:10

Bionic
Reading

Smjena ministra financija Slavka Linića izazvala je posve oprečne reakcije sindikalnih lidera, pa dok predsjednik Hrvatske udruge radničkih sindikata (HURS) Ozren Matijašević smatra da je Linić bio jedan od najboljih ministara, predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić čudi se kako je uopće političar poput Linića mogao biti popularan u hrvatskoj javnosti

Linićeva smjena i katastrofalna gospodarska situacija u zemlji razlog su za smjenu predsjednika Vlade i hitno raspisivanje izbora, smatra Matijašević.

Konsternirani smo činjenicom da predsjednik Vlade smjenjuje jednog od najpopularnijih ministara koji je bio jedan od najjačih aduta ove Vlade i koji je, stalno se tvrdilo, naporno radio da se gospodarska situacija poboljša, poručuje Matijašević u ime HURS-a.

S druge strane, Ribić ocjenjuje kako smjena dolazi prekasno, te da Linić uopće nije smio biti ministar u demokratskoj Vladi zbog "izostanka makroekonomskih kompetencija i ekonomskih rezultata, komunikacijske destrukcije i izostanka socijalne inteligencije, te moralne upitnost i nedosljednosti".

Linić ima znanja iz poslovne i financijske ekonomije poduzeća, ali nema pojma o makroekonomiji bez koje je nemoguće uspješno vođenje nacionalne ekonomije i države, tvrdi Ribić. Posljedica takvog neznanja je potpuni gospodarski debakl u dvije godine i četiri mjeseca vladanja i neoblikovanje jasne gospodarske politike i strategije u interesu hrvatskih građana, kaže predsjednik Matice.

Linićevo optuživanje svih i svakoga, od poslodavaca, sindikata do akademske zajednice kao krivce njegovih neuspjeha odražava njegov karakter, potpuno neprimjeren demokratskom političaru, ističe Ribić kome je neshvatljivo da je Linić uživao popularnost u hrvatskoj javnosti.

Za premijera Zorana Milanovića Ribić pak kaže da "ima manje makroekonomskih znanja od Linića, a ima istu razinu konfliktnosti i komunikacijske neprilagođenosti", pa se otvara pitanje "tko će njega smijeniti da bi Hrvatska mogla ići naprijed".

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hvatske Mladen Novosel misli da za Linićevu smjenu nije bilo presudno navodno pogodovanje u slučaju Spačve Vinkovci, nego neki drugi politički interesi.

Smisao Zakona o predstečajnim nagodbama bio je da se svaki vjerovnik odriče dijela potraživanja. Ako je u tom kontekstu bila procjena vrijednosti zemljišta, vjerujem kako je cilj bio da se tvrtka spasi od stečaja i nastavi raditi više od 600 radnika, kaže Novosel o slučaju Spačve.

Za novog ministra financija Borisa Lalovca Novosel smatra da je pokazao stručnost kada se donosio Zakon o predstečajnim nagodbama i kada su razgovarali o rješavanju problema mnogih tvrtki, stoga on podržava Lalovčevo imenovanje.