nakon dugog premišljanja

Matija Posavec konačno prelomio: Izlazim iz HNS-a!

01.10.2019 u 11:34

Bionic
Reading

'Nakon 15 godina članstva u stranci, izlazim iz HNS-a. Dao sam dosta šansi, ali ovo nije moj politički put', rekao je međimurski župan i dosadašnji predsjednik županijskog HNS-a Matija Posavec na izvanrednoj konferenciji za novinare koju je zakazao u atriju Starog grada u Čakovcu kod poznate skulpture 'Oproštaj Katarine od Petra Zrinskoga i Frana Krste Frankopana'. Odluku je, kaže, donio čiste savjesti, a njegov smjer je pogled u budućnost

Kulminacija njegova nezadovoljstva dogodila se na izborima za Europski parlament, kada je jasno komunicirao i stranačkim kolegama i javnosti da stranku treba izgraditi na novoj političkoj paradigmi, no sluha nije bilo, kazao je Posavec.

'Moj smjer je pogled u budućnost. Bolji život živimo i promišljamo mi ovdje u Međimurju, u poduzetništvu, zdravstvu, obrazovanju. Želim se boriti za bolju budućnost, a ne za svjetliju prošlost. Treba nam zaokret za 180 stupnjeva. Neću raditi nikakve lomove, pozivati na izlazak iz stranke. Svaki čovjek ima svoju glavu. Vrijeme će pokazati tko je bio u pravu', poručio je Posavec, dodajući da će do kraja mandata biti nezavisni župan i da neće ući u niti jednu političku stranku.

Rekao je kako pretpostavlja da vrh stranke zna za ovakvu njegovu odluku, koja nije došla preko noći. 'Zalagao sam se za promjene, govorio to na stranačkim sjednicama, ali ostajao sam usamljen u tome', kazao je Posavec.

'Prije svega, tražio sam da unutarstranački izbori budu što je prije moguće, još ove godine. Tražio sam da ne budu par mjeseci prije parlamentarnih izbora, nego puno ranije da se novom vodstvu pruži prilika da izgrade novu političku platformu. Nisam dobio potporu, znači sve je jasno', kazao je Posavec.

Na pitanje novinara zašto baš sada odlazi, kaže da je dao šansu da se sve iskomunicira sa stranačkim članstvom.

  • +9
Matija Posavec podnio ostavku na članstvo u HNS-u Izvor: Cropix / Autor: Zeljko Hajdinjak / CROPIX

O političkoj sudbini Matije Posavca, kao jedinog preostalog župana HNS-a i jednog od najpopularnijih političara na sjeveru Hrvatske, nagađa se već mjesecima.

U jutrošnjoj izjavi za Hinu, podsjetio je kako je na velikom okupljanju stranačkih članova u lipnju poručio da stranci treba novi start, novi početak, kao i da se politika, vrijednosti, programi i ljudi u HNS-u trebaju mijenjati.

'Također, pozvao sam na razgovor i okupljanje liberalno-političkih stranaka, dakle stranaka centra, s ciljem okupljanja i stvaranja platforme građanskog centra. Nažalost, svi ovi prijedlozi nisu naišli na pozitivnu reakciju kod aktualnog vodstva stranke', izjavio je Posavec.

Podsjetio je da je tražio unutarstranačke izbore što prije kako bi se eventualno novo rukovodstvo imalo prilike kvalitetno pripremiti za sve izbore koji dolaze.

Posavec ističe kako je sve kulminiralo na posljednjem sastanku Središnjeg odbora HNS-a, prije desetak dana kada je, kaže, 'bilo potpuno vidljivo i jasno da razmišljanja vodstva stranke apsolutno nije u skladu s njegovim razmišljanjima i traženjima'.