VRKIĆEVA POMOĆ DOBRODOŠLA

Matić žestoko odgovorio 'dežurnim mušterijama' iz Savjeta branitelja

04.09.2013 u 15:21

Bionic
Reading

Ministar branitelja Predrag Fred Matić u razgovoru za tportal rekao je da priopćenje koje je jučer poslano u ime Savjeta branitelja potpisuju najviše dvije ili tri osobe, a ne deset, kako stoji u priopćenju. Matićevi savjetnici tražili su naime da se hitno odustane od postavljanja ćiriličnih ploča u Vukovaru

Ministar branitelja Predrag Matić kaže da ovo nije prvi put da se protiv njega okupljaju pojedinci te da je priopćenje sastavilo najviše dvoje ili troje ljudi. Njihova imena nije želio otkrivati niti ulaziti u polemike. Navodno im je motiv priopćenja skriven u tome što im neke druge političke opcije nude ministarska mjesta.

Vrkić neće biti Vladin posrednik

'Netočno je da će Ivica Vrkić biti posrednik između Vlade RH i nije jasno koga oko primjene Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina. Niti je to u svojoj izjavi za tportal rekao ministar Fred Matić', naglasili su u Uredu za odnose s javnošću Vlade, ispravljajući interpretaciju o tome da je Matić potvrdio Vrkićevo posredništvo.

Jučerašnje priopćenje Savjeta branitelja Matić vidi kao perfidnu zloupotrebu i manipulaciju članstvom u samom Savjetu. U priopćenju Ministarstva branitelja navodi: 'Jednostavno, sumnjamo u autentičnost tih potpisa jer su nam neki od tobožnjih potpisnika priopćenja već javili da oni s tim nemaju nikakve veze. Ukratko, iz jučerašnjeg priopćenja zaudara bljutava kuhinja dvoje ili troje 'dežurnih mušterija'. A ako znamo da je jedan uvaženi saborski zastupnik prije dvije godine 'dilao' pismo protiv ministra Matića, s potpisima 'istaknutih branitelja', da bi se zatim ti istaknuti branitelji javili ministru osobno i rekli mu da nisu sudjelovali u tom vježbanju paraobavještajnosti tako uobičajenom za jednu političku stranku, onda je jasno tko je Veliki meštar jučerašnjeg priopćenja.

Ministar Matić kaže da želi prekinuti javno komentiranje rada pravog Savjeta branitelja i svih onih 'savjeta branitelja' koje pojedini članovi osnivaju kako im se prilika ukaže. Traži sve članove Savjeta da mu svojim savjetima i kritikama pomognu u rješavanju problema žrtava seksualnog nasilja, traženju nestalih osoba, izradi zakona o civilnim žrtvama rata te mnogim drugim problemima koji muče branitelje i njihove obitelji. Drugima je u priopćenju poručio da razmisle o časnoj ostavci iz Savjeta: 'Ministar ne dopušta da netko pljuje i obezvrjeđuje Savjet branitelja ili Ministarstvo branitelja samo kako bi supruzi, obitelji i susjedstvu porastao u očima kao 'lice s naslovnice'', stoji u priopćenju Ministarstva.

U razgovoru za tportal komentirao je i ponudu osječkog gradonačelnika Ivice Vrkića da posreduje u pregovorima između Vlade i Stožera za obranu Vukovara, koji ga smatra svojim 'tihim diplomatom'. Matić je ponovio da se o provedbama zakona ne može pregovarati, nego razgovarati o metodama i terminima, a svaka pomoć koja sprečava moguće nasilje je dobrodošla: 'Ivica Vrkić ima veliko iskustvo jer je upravo on bio jedan od aktivnih sudionika mirne reintegracije i njegova uloga može biti samo pozitivna...'

Upitan kako komentira Vrkićevu izjavu da Srbi u Vukovaru ne poštuju Hrvatsku, Matić kaže: 'Srbi, nažalost, ne sudjeluju dovoljno u tom dijelu jer nije ćirilica kao pismo u pitanju, ono je samo simbol nečega. U stvarnosti se to odnosi na neotkrivanje lokacija masovnih grobnica i minskih polja...'

'Kad me pitaju kada će u Vukovaru biti dobro, ne znam što da odgovorim. Evo, preksutra je utakmica Hrvatske i Srbije u Beogradu i onoga trenutka kad svi građani Hrvatske budu navijali za Hrvatsku - onda ćemo znati da smo na pravom putu i da smo došli do cilja. Ne mogu ja navijati za Španjolsku, iako su mi dragi i simpatični...', rekao je Matić.

Upitan strahuje li od nasilja u Vukovaru, kaže da ne bi volio da se ponove devedesete: 'Većina prosvjednika u Vukovaru su branitelji, bilo da su u odorama, bilo bez njih. Moj životni moto je uvijek razgovor, samo ne nasilje.'

Matić je uvjeren da se građanima Vukovara strašno manipulira: 'To je vrlo osjetljiva kategorija društva. Žalosni su i podli, totalno bezosjećajni svi oni koji manipuliraju njima budeći osjećaje iz rata', zaključio je ministar branitelja.