'istraživači 21.stoljeća'

Masovno obrazovno događanje za 21. stoljeće u Ogulinu

26.11.2018 u 13:51

Bionic
Reading

Obrazovno događanje u kojem je sudjelovalo 40 stručnjaka iz 22 ustanove ili strukovne udruge te više od tisuću učenika osnovnih škola i njihovih učitelja i nastavnika pod nazivom 'Istraživači 21. stoljeća' održano je tijekom vikenda u Ogulinu, priopćili su suorganizatori u ponedjeljak

Kroz 16 interaktivnih i istraživačkih radionica, koje su se zbog brojnosti polaznika odvijale u sportskoj dvorani, predavači su djeci, učiteljima i nastavnicima demonstrirali metode i teme suvremenog obrazovanja, ističe se.

Pokazali smo da se u sustavu zaštite prirode, u stručnim i znanstvenim ustanovama i u strukovnim udrugama nalaze stručnjaci koji imaju razrađene programe i metode koji su potpuno sukladni najboljem europskom obrazovanju, kazao je jedan od pokretača ideje fizičar Dalibor Paar.

Istraživači 21. stoljeća, pred kojima predstoji uzbudljiva budućnost, su naša djeca koja prva znanja i vještine stječu u vrtiću i osnovnoj školi, kazao je i dodao: Ovo nije događaj na kratke staze već jedan proces kojim se nastoji pomoći naporima da hrvatsko školstvo uđe u 21. stoljeće.

Početkom novog tisućljeća, zahvaljujući velikim iskoracima u istraživanjima kognitivnog razvoja djece, dolazi do značajnih promjena u obrazovanju, posebice u prirodoslovnom kurikularnom području koje je usko vezano uz brojna nova zanimanja 21. stoljeća, kazao je.

Organizator 'Istraživača 21. stoljeća' je Grad Ogulin, uz veliki broj suorganizatora.

Istodobno, tijekom vikenda u Ogulinu su održani i Dani speleologije, tradicionalno godišnje stručno međunarodno okupljanje, na kojem je sudjelovalo 246 speleologa iz Hrvatske, Slovenije, BiH i Srbije.

U okviru Dana speleologije održano je 50 predavanja i prezentacija postera, 'Speleo Film Festival' te izložba i natječaj za najbolju fotografiju.

Skup je zaključen okruglim stolom Hrvatske agencije za okoliš i prirodu o 'Katastru speleoloških objekata RH' u ogulinskoj Gradskoj vijećnici. Postavljene su dvije izložbe u Gradskog knjižnici i čitaonici Ogulin o poznatim istraživačima hrvatskog podzemlja i speleološkoj fotografiji.

Također, održan je okrugli stol o Đulinom ponoru – Medvedici, na kojem je rečeno da Ogulin predstavlja idealnu lokaciju za stručna okupljanja i razvoj programa vezanih uz Đulin ponor – Medvedicu, špilje ogulinskog kraja i speleološku djelatnost.

Pozicioniranjem grada kao obrazovnog i geoturističkog središta otvara se mogućnost brojnih sadržaja koji mogu dati novi zamah razvoju grada i njegovoj vidljivosti na globalnoj razini.

Organizatori dana speleologije su Zagrebački speleološki savez i Speleološko društvo Đula-Medvedica, a pokrovitelji Grad Ogulin, Hrvatske vode i krovne speleološke organizacije.