još uvijek je u bijegu

Masovni ubojica iz Mainea rezervni je vojnik, vješt s oružjem i lako se snalazi u prirodi

26.10.2023 u 19:24

Bionic
Reading

Osumnjičenik za masovnu pucnjavu u Maineu vješt je strijelac i osoba je koja se dobro snalazi u prirodi. Bio je među najboljim strijelcima u svojoj rezervnoj vojnoj jedinici, rekao je bivši kolega iz jedinice za CNN.

Robert Card, za kojim policija traga u vezi sa smrtonosnom pucnjavom u kojoj je ubijeno najmanje 18 ljudi u Lewistonu, američkoj saveznoj jedinici Maine, prethodno je prijavio probleme s mentalnim zdravljem jer je čuo glasove u glavi te je prijetio da će pucati na bazu Nacionalne garde u državi, rekli su službenici za provođenje zakona Mainea .

Dužnosnici su također rekli da je Card navodno bio u ustanovi za mentalno zdravlje dva tjedna tijekom ljeta.

Cardova šogorica, Katie O'Neill, rekla je u kratkom razgovoru za CNN u četvrtak da Card nema dugu povijest psihičkih problema.

'Ovo je nešto što je bila akutna epizoda. On nije ovo', rekla je O'Neill istaknuvši da on nije netko tko je cijeli život imao problema s mentalnim zdravljem ili nešto slično."

40-godišnji Card stručnjak je za opskrbu naftom u vojnim rezervama i prvi put je uvršten 2002., prema podacima koje je vojska dostavila u četvrtak. Prema evidenciji nema borbenih rasporeda.

Clifford Steeves iz Massachusettsa rekao je za CNN da je poznavao Carda dok su zajedno služili kao rezervni vojnici, počevši od ranih 2000-ih do prije desetak godina. Rekao je da nikada nije svjedočio zabrinjavajućem ponašanju Carda.

'Bio je jako fin dečko - vrlo tih. Nikada nije pretjerano koristio svoj autoritet niti je bio zao ili grub prema drugim vojnicima', rekao je Steeves. 'To je stvarno uznemirujuće.'

Steeves je rekao da su njih dvojica zajedno služili diljem zemlje na različitim mjestima, uključujući Wisconsin, Georgiju i New York. Rekao je da se osjeća kao da je 'odrastao' s Cardom jer su kao mladići otišli u vojsku i zajedno trenirali.

Pucnjava u Maineu Izvor: Profimedia / Autor: Androscoggin County Sheriff / MEGA / The Mega Agency / Profimedia

Steeves je rekao da, iako je 'agresivno vodstvo bilo vrlo često' u vojsci, Card se isticao kao 'racionalna osoba puna razumijevanja' koja je "vodila poštovanjem, a ne strahom'.

Steeves je rekao da Card nikada nije vidio borbu, ali je prošao opsežnu obuku, uključujući obuku za vatreno oružje i kopnenu navigaciju, ''pa bi mu bilo vrlo ugodno u šumi.' Carda je opisao kao 'tip čovjeka koji boravi na otvorenim prostorima' i vještog strijelca koji je bio jedan od najboljih strijelaca u svojoj jedinici.

Još jedan bivši pripadnik rezervnog vojnog sastava koji je služio s Cardom također ga je opisao kao 'finog momka' koji 'nikada nije imao problema ni s kim'. Pripadnik, koji je zbog osjetljivosti situacije tražio anonimnost, ne sjeća se da je Card pokazivao bilo kakvo nasilničko ponašanje.

U policijskom biltenu se navodi da je Card 40-godišnji instruktor za vatreno oružje u bazi američke vojske u Sacou u Maineu, koji je nedavno rekao da je čuo glasove i daje imao drugih mentalnih problema.

Američka vojska rekla je da je Card bio narednik i stručnjak za opskrbu naftom kao pričuvnik američke vojske te da nikad nije bio u borbi otkad je pristupio vojsci 2002. godine.

Oružje je slabo regulirano u Maineu, uvelike ruralnoj saveznoj državi blizu sjeveroistočne granice s Kanadom gdje oko pola odraslih živi u kućanstvu s pištoljem, prema istraživanju iz 2020. godine.

U Maineu nije potrebna dozvola za kupnju ili nošenje oružja i nema takozvanih "red flag" zakona koji postoje u drugim saveznim državama koji omogućuju policiji da privremeno razoruža ljude za koje ocijeni da su opasni.

Američki predsjednik Joe Biden rekao je da nacija žaluje nakon "još jedne bezumne i tragične masovne pucnjave" u kojoj je život izgubilo 18 osoba u Lewistonu u Maineu te je pozvao republikance u Kongresu da pomognu u izglasavanju strožih zakona o nošenju oružja.

"Kao rezultat oružanog nasilje, previše Amerikanaca doživjelo je smrt ili ranjavanje člana obitelji. To nije normalno i to ne možemo prihvatiti", rekao je Biden.