HIT U ISTOČNOJ NJEMAČKOJ

Marxov lik na bankovnim karticama

18.06.2012 u 14:36

Bionic
Reading

Dva desetljeća nakon pada Berlinskog zida neki istočni Nijemci opet nose slike Karla Marxa, ali ovaj put samo u svojim džepovima. Naime, pad komunizma nije ih odvratio od korištenja kreditnih kartica ukrašenih likom čovjeka koji je predvidio kraj kapitalizma i trijumf komunizma, piše Reuters

Više od trećine klijenata banke Sparkasse u Chemnitzu opredijelilo se za sliku brončanog poprsja bradatog njemačkog filozofa iz 19. stoljeća, rekao je glasnogovornik banke Roger Wirtz. Marxovo lice sada stoji na njihovom Mastercardu.

Prije pada Berlinskog zida, građani Chemnitza - tada poznatog kao grada Karla Marxa - i ostatak Istočne Njemačke rado su gledali Marxovo lice na svojim novčanicama od 100 maraka.

Nakon što je tijekom Drugog svjetskog rata bio uništen, Chemnitz je obnovljen po modelu socijalističkog grada, a još uvijek ima sedam metara visoko poprsje Marxa u centru grada. Grad je ekonomski bio depresivan od kraja komunizma i njegovo stanovništvo je smanjeno za 20 posto.


Istok Njemačke bilježi val nostalgije posljednjih nekoliko godina za aspektima starog DDR-a u kojem su njemački građani imali malo slobode, ali su im zato radna mjesta i socijalna skrb bili zajamčeni. No ovaj trend nije ograničen samo na ovu regiju.

'Čak smo primili upite klijenata zapadnih njemačkih država da žele otvoriti račun kod nas kako bi dobili karticu s Marxovim likom', rekao je Wirtz za Reuters.

Istraživanje iz 2008. je pokazalo kako 52 posto istočnih Nijemaca vjeruje kako je tržišno gospodarstvo 'neprikladno', a 43 posto izjavilo je da želi socijalizam natrag.