prometni stručnjak

Marušić: Veliki je propust to što nisu osigurani dokazi nakon nesreće

14.11.2023 u 10:13

Bionic
Reading

Govoreći o okolnostima nakon prometne nesreće u kojoj je sudjelovao Mario Banožić, Željko Marušić s Prometnog fakulteta u Zagrebu kazao je za HTV da je napravljen veliki propust - osiguranje dokaza. Napominje da je to trebalo učiniti odmah nakon pružanja pomoći ozlijeđenima

Željko Marušić s Prometnog fakulteta u Zagrebu, gostujući na HTV-u, komentirao je i dio Kaznenog zakona rekavši da se slučaj u kojemu je izazvana prometna nesreća sa smrtnim ishodom, ako ne prelazi 1,5 promila alkohola u krvi, tretira kao počinjenje nesreće ili krivnje iz nehaja. Kaže da je to jedna od stvari koje moramo promijeniti.

'Za sada je zakon kakav jest i po njemu se mora suditi, no to je teška nelogičnost. Kad se nakon nesreće utvrdi 1,5 promila alkohola u krvi, onda je riječ o totalnom pijanstvu. Dakle 0,5 promila alkohola u krvi već je pijanstvo', rekao je Marušić.

Govoreći o okolnostima nakon prometne nesreće u kojoj je sudjelovao Mario Banožić, Marušić je kazao da je napravljen veliki propust - osiguranje dokaza. Napominje da je to trebalo učiniti odmah nakon pružanja pomoći ozlijeđenima.

Istaknuo je da je dežurni istražitelj trebao odmah u koordinaciji s hitnom pomoći osigurati dokaze vađenjem krvi.

Prometna nesreća u kojoj je sudjelovao ministar Banožić Izvor: Cropix / Autor: Ivan Peric

'Alkohol iz krvi eksponencijalno opada s vremenom i taj podatak više nije vjerodostojan. Kao drugo, nisu osigurali dokaze. Nepojmljivo mi je da cesta nije bila zatvorena. Zatvorili su je naknadno. Nisu osigurali pravodobno sve dokaze, ali mislim da je ipak dovoljno ispitano. Vozač kamiona, kojega je ministar pretjecao, po tahografu je vozio 78 km/h', rekao je Marušić.

Prema njegovoj procjeni, ministar je vozio između 90 km/h i 95 km/h u trenutku sraza.