'KAPLJIČNA BOLEST'

Ako jedan gost ima koronu, hoće li cijeli hotel morati u karantenu? Evo što kaže Alemka Markotić

  • Autor: S. S.
  • Zadnja izmjena 26.05.2020 20:08
  • Objavljeno 26.05.2020 u 19:35
Alemka Markotić

Alemka Markotić

Izvor: Pixsell / Autor: POOL

Komentirajući ukidanje mjere neradne nedjelje, ravnateljica Klinike za bolesti 'Dr. Fran Mihaljević' Alemka Markotić kazala je da kao i kod drugih mjera, tako i kod ove dolazi do postepenog popuštanja. 'Epidemiolozi i Hrvatski zavod za javno zdravstvo procijenili su da je epidemiološka situacija dobra i da se može dalje nastaviti sa popuštanjem mjera, uključujući i radnu nedjelju', kazala je Markotić za RTL Danas

Hrvatska već dva dana nema novozaraženih od koronavirusa. Na pitanje da države u susjedstvu već proglašavaju kraj pandemije i objavljuju da su korona free, Markotić je kazala da je slovenija proglasila kraj pandemije, Crna Gora već dosta dana nema pozitivnih slučajeva.

"Crna Gora se usudila reći da je bez korone. Vidjet ćemo. Hrvatska je od samog početka oprezna, zemlja smo koja je poželjna za brojne turiste. Nema razloga da trčimo ni sa jednom od tih izjava, niti da se ukida epidemija kad još uvijek traje u zemljama u okruženju i zemljama u EU", kazala je Markotić za RTL Danas te dodala da Hrvatska još treba čekati s tim objavama.

"Ništa se neće promijeniti ako mi sada proglasimo da je nešto slobodno, a za 20 dana opet kažemo da imamo novi slučaj", rekla je.

Odgovorila je i na pitanje kada ćemo moći reći da smo pobijedili koronu. "Kada cijeli svijet kaže da ju je pobijedio, onda možemo reći da smo pobijedili. Hrvatska je protiv korone napravila izvrstan rezultat, držimo se izvrsno i nadam se da ćemo tako i nastaviti", kazala je Markotić.

No, premijer Plenković je danas rekao da smo pobijedili koronu. "U tom kontekstu to možemo reći, u ovoj trenutnoj situaciji, da jesmo pobijedili. Nula pozitivnih se može reći kao pobjeda. Na nama iz struke je da dalje pratimo i vidimo hoće li se pojaviti neki novi slučaj", kazala je Markotić.

Markotić je kazala da smo iz ovog prvog vala puno naučili.

  • +6
  • +3

Nacionalni stožer civilne zaštite

Izvor: Cropix / Autor: Srdjan Vrančić

"Cijeli svijet je bio u nekoj vrsti straha, neizvjesnosti i neznanja o tome na koji način će se taj virus ili širiti i kako ćemo ga dijagnosticirati i kakve ćemo imati kliničke slike. Puno toga znamo, a puno toga još uvijek ne znamo. Sigurno ćemo se najesen puno lakše boriti. Jedna stvar koja je bitna je da smo inicijalno mislili da će se on slobodno širiti zrakom, da nećemo možda moći niti hodati ulicom. Sad je ipak jasno da je to kapljična bolest za koju ipak treba neki bliži i češći kontakt. I to je dobra stvar u toj priči. Ali ne za opuštanje", kazala je.

O mogućem drugom valu na jesen, kazala je da misli da bi mjere bile manje restriktivne. "Ali ako opet bude na jesen neka situacija, bit će i strože mjere. Mi ćemo pokušati da budu racionalne kao što su i sada bile", kazala je.

Ako jedan gost ima koronu, hoće li cijeli hotel morati u karantenu?

Na pitanje hoće li cijeli hotel morati u karantenu, ako se utvrdi da je jedan gost pozitivan, Markotić je kazala da ne. "Netko mora čovjeka pregledati, epidemiolozi moraju uzeti njegove podatke i vidjeti njegove kontakte i kretanja, jesu li ljudi koji su bili s njim u kontaktu imali distancu, higijenske, mjere zaštitu i slično. I potom će se prosuditi što treba napraviti u takvom objektu", kazala je Markotić te dodala da se takva situacija može dogoditi, ali vjeruje da će epidemiološke službe znati na njih odreagirati. "A i mi infektolozi uspješno liječiti ljude", rekla je.

  • +15
  • +12

Gužve na graničnom prijelazu Bregana

Izvor: Pixsell / Autor: Boris Sćitar

Liječnici kažu da su ove godine imali puno atipičnih upala pluća. Na pitanje je li moguće da je koronavirus u Hrvatskoj bio i prije prvih poznatih slučajeva, Markotić je kazala da se možda može dogoditi da je bio pokoji slučaj.

"Prema kliničkoj slici i kako se kretala naša epidemiološka situacija, ne očekujem neki veliki broj pozitivnih. Možda pokoji. Da je bilo neprepoznato, a to se dogodilo u Italiji, mi bi imali talijanski scenarij", kazala je Markotić i dodala bi do kraja lipnja mogli imati rezultate tih testova.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!