oglasio se o špijunskoj aferi u bih

Markić: Zabrinjava nas povratak boraca iz Sirije i Iraka

21.03.2019 u 14:29

Bionic
Reading

Više od tri sata trajala je sjednica saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, na kojoj su, među ostalim, članovi prihvatili i izvještaj SOA-e. Šef te agencije Daniel Markić nakon toga progovorio je i o špijunskoj aferi u BiH

'Vrlo je zanimljivo, čak i šokantno ono što se događa u Bosni i Hercegovini, i vjerujem da ćemo tu situaciju što prije razjasniti, jer je to potrebno i njima i nama i svim našim partnerima. Nije mi posve jasno što se desilo. Do sada smo imali suradnju na području borbe protiv terorizma s Obavještajno-sigurnosnom agencijom BiH (OSA) i želim reći da SOA u BiH ima samo jednog sugovornika, a to je OSA, a meni kao ravnatelju SOA-e sugovornik je ravnatelj OSA-e. Nadam se da ćemo to razjasniti. Na dan kada je izašla ta tzv. afera koju, naravno, negiram, cijeli dan sam proveo s ravnateljem OSA-e na jednom skupu direkora, a tema tog skupa je bila borba protiv terorizma. Do tog dana, kao ravnatelj SOA-e, bio sam uvjeren da mi dobro surađujemo, čak smo na tom skupu donijeli odluke kako poboljšati suradnju zapravo na osnovu ideja moje službe. Nadam se da će se to realizirati čim pojasnimo ovu situaciju', komentirao je Markić nakon sjednice odbora.

Podsjetimo, prava se bura podigla u javnosti nakon što je ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić optužio hrvatske obavještajne službe da su bile uključene u tajnu operaciju čiji je cilj bio pokazati da u BiH djeluju naoružane skupine radikalnih islamista-selefija odnosno kako su opravdane ranije izjave hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović o tisućama islamističkih ektremista u BiH koji su prijetnja sigurnosti cijele regije. Mektić je ustvrdio je da OSA spriječila akciju hrvatskih obavještajaca.

Markić kaže da SOA nije vrbovala islamiste. 'Naravno da toga nije bilo i to jasno negiram. Naravno da je SOA razgovarala s tim osobama i nadalje hoće razgovarati jer moramo radi vlastite i sigurnosti naših susjeda, i sigurnosti EU-a i NATO-a. I dalje ćemo razgovarati. Vrlo je zanimljivo i očekujem odgovor. Mi smo s H.Č (op.a. osoba koja tvrdi da ga je SOA vrbovala za krijumčarenje oružja u BiH). razgovarali, znamo tko je i mi smo o tome obavijestili našu partnersku službu u BiH i dali su nam jasan odgovor', kazao je Markić.

Što je OSA odgovorila, Markić nije želio otkriti. 'Mogu samo reći što smo mi napravili i rekli, i spreman sam to i deklasificirati ako bude bilo koja istraga vezano za neki nadzor u BiH. Mi smo ukazali na tu osobu koja je za nas bila suspektna i ukazali što ta osoba radi. Dobili smo jasan odgovor OSA-e, ali prepuštam njima da se izjasne o tome', poručuje Markić.

'Zabrinjava nas povratak boraca iz Sirije i Iraka, ne samo nas nego cijelu Europu i radimo po tome. To je jasno naša zadaća i tako će se nastaviti', kazao je Markić.

Upitan koliko ima tih povrataka boraca, Markić kaže: 'Za povratnike u širu regiju, mi mislimo da je bilo oko 1000 odlazaka, mislimo da se možda već vratilo oko 35 posto, da je 30 posto možda i poginulo, a to ćemo sve nastojati i s partnerima provjeriti.'

Na pitanje hoće li se sastati s ministrom sigurnosti BiH Draganom Mektićem, koji se u Zagrebu nalazi zbog operacije, Markić kaže: 'Ne, mi nemamo suradnju s gospodinom Mektićem, čini mi se da on nema ni ovlasti nad tamošnjom službom. Drago mi je za gospodina Mektića da je našao dobre doktore u Hrvatskoj i nadam se da će se izliječiti.'

  • +7
Danijel Markić i Ranko Ostojić Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Novinare je zanimalo i što SOA radi po pitanju rekonstrukcije boravka novozelandskog ubojice Brentona Tarrenta u Hrvatskoj. 'Imamo puno informacija, već ih dijelimo. Mi smo odmah počeli suradnju s tamošnjom službom, ali nemamo ništa znakovito što bi moglo ukazati da je imao ikakvo negativno djelovanje u Hrvatskoj ili da je imao kontakte koji bi mogli ukazivati da će nešto počiniti', kazao je Markić.

Ponovio je da SOA nije prijetila bivšem savjetniku predsjednice Mati Radeljiću. Na pitanje jesu li se djelatnici SOA sastajali po slastičarnicama, poručio je: 'Ma neću uopće komentirati, već smo o tome govorili na saborskom odboru. Hrvatska služba ima dosta razvijen nadzor, i zato promptno reagiramo na pitanja odbora, to smo već prošli i nema potrebe. Imamo ozbiljnije probleme koje sad moramo riješiti.'